Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Saznanja o zarobljenicima

29. Januara 2024.16:08
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su u akciji na Meremišlju 1992. zarobljena četiri srpska vojnika te da je čuo da je jedan od njih podlegao od tortura, a potom bačen u rijeku.
Ćamil Ramić s braniteljicom Vasvijom Vidović. Foto: BIRN BiH

Enver Kadrić je posvjedočio da je bio pripadnik Prve višegradske brigade i učestvovao u borbenim dejstvima tokom akcije na Meremišlje 1992. Tom prilikom su, kako je kazao, četiri srpska zarobljenika odvezena u “Huremovu kuću” koju je obezbjeđivala vojna policija. Rekao je kako misli da im je nadređeni bio izvjesni Ramić.

Njemu je tužiteljica Marijana Čobović predočila izjavu iz istrage u kojoj je naveo kako je jedan ratni zarobljenik iz Zenice ubijen i bačen u rijeku te da su bili “neki Salkan i Miki”, na šta je svjedok kazao da to nije izjavio i da nije bilo u zapisniku.

On je izjavio kako je u zatvoru, u koji je došao nakon što je pucao na UNPROFOR, vidio Miću Obradovića, izvjesnog Šimšića i nepoznatog srpskog vojnika, dok četvrtog iz Zenice nije vidio.

Tužiteljica Čobović je pročitala dio iz zapisnika u kojem je izjavio kako je saznao da je on podlegao od tortura u “Huremovoj kući” i da se pričalo da su njih četvoricu stalno tukli, a najviše Alija Topalović i Salkan Hurem.

Svjedok je u izjavi naveo kako mu je Mićo rekao da su ga tukli Alija i Salkan, te dodao da se ne može sjetiti da je razgovarao sa Salkanom. Izjavio je kako je od vojnika čuo da je zarobljenik bačen, ali je moguće i da je čuo od Salkana.

Tužiteljica Čobović je pročitala izjavu u kojoj je svjedok kazao da je komandir bio Ćamil Ramić, na šta je svjedok kazao kako misli da jeste, ali ne zna koju je funkciju obavljao.

Ćamil Ramić je s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom optužen za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima tokom 1995. na području Rogatice i Goražda.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je negirao da je tokom ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) rekao da je Ramić bio komandir vojne policije, te da ne zna je li mu sugerisano kako će posvjedočiti.

Rekao je da nije nikad vidio Ramića, ali jest Ahmeta Sejdića, tadašnjeg komandanta, koji je bio na postrojavanju pred akciju u Međeđi.

Nastavak suđenja je 5. februara.

Aida Trepanić