Suđenje

Dudaković i ostali: Počelo prezentovanje sudsko-medicinske dokumentacije

29. Januara 2024.17:07
Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, doktor sudske medicine Željko Karan počeo je s prezentovanjem zaključaka u vezi s obradom posmrtnih ostataka i identifikacijom.
Atif Dudaković. Foto BIRN BiH

Karanu, koji je inače vještak u ovom predmetu a saslušava se kao stručni svjedok, predočeno je 15-ak dokumenata u vezi s pronalaskom, sudsko-medicinskom obradom i identifikacijom posmrtnih ostataka pet osoba od ukupno oko 150 – koliko ih Tužilaštvo namjerava predočiti.

Za posmrtne ostatke pet osoba, od kojih su tri ženske osobe, Karan je rekao da nije mogao utvrditi uzrok smrti.

“Zbog čega je nastala rana na lobanji, da li djelovanjem tupe mehaničke sile, projektilom ili gelerom, ja ne mogu reći“, objasnio je stručni svjedok jedan od prezentovanih slučajeva.

On je ispričao kako se obavljao rad na identifikaciji tokom godina i da su ranije ekshumacije u entitetima rađene na osnovu političkih sporazuma, sve dok Tužilaštvo BiH nije preuzelo glavnu ulogu.

Karan je rekao da je kao doktor sudske medicine bio prisutan na ekshumacijama, ali nije išao na asanacije terena prilikom kojih su pronalažene kosti i lične stvari. Kazao je da su pravosudne institucije izdavale naloge za ekshumaciju i kada je bila asanacija jer, kako su mu govorili, zakon je ne poznaje. Dodao je da je sličan slučaj i s nalozima za obdukciju, iako je u slučajevima pronalaska kostiju rađena forenzičko-antropološka analiza.

Prije i u toku saslušanja više je Odbrana prigovaralo na zakonitost dokumentacije koja je predočavana, kao i da nema uslova za saslušanje Karana.

“Prijedlog za saslušanje Karana je pokušaj Tužilaštva da ispravi grešku“, naveo je branilac Ifet Feraget, govoreći o proceduralnim propustima, navodeći da Karan nije sačinio nalaze o obdukcijama.

On je dodao da Karan, kao svjedok, ne može iznositi mišljenje o uzroku smrti jer su to pitanja za vještaka.

Tužiteljica Marijana Čobović je kazala da je Karan autor svih dokumenata planiranih za prezentovanje.

Tužilaštvo je namjeravalo da prvo prezentuje foto-dokumentaciju sa ekshumacije na području Bosanskog Petrovca obavljene 2013. godine, kao i zapisnik o forenzičkoj-antropološkoj analizi, ali je braniteljica Mirna Avdibegović prigovorila da nema naredbi po kojima su sačinjeni ti dokumenti.

Predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić kazala je da se ti dokumenti neće prezentovati dok Tužilaštvo ne donese naredbe.

Avdibegović je prigovorila da nema naredbi ni u pojedinačnim slučajevima koje je Karan počeo da komentariše.

“Mora vještak dobiti naredbu da zna kako odgovoriti“, kazala je braniteljica.

Vijeće je dozvolilo da se nastavi s predočavanjem.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Suđenje se nastavlja 12. februara.

Marija Taušan