Suđenje

Babić i Maletić: Udarci optuženog nogom u rebra i bubrege

24. Januara 2024.14:49
Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za zločine nad zatvorenicima u Pribiniću kod Teslića ispričao je kako ga je optuženi Dragan Babić tukao u junu 1992.
Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Smail Sadiković kazao je da se dva dana skrivao u šumi kada je čuo da je u Pribinić upala vojska i da su došle izvjesne “Miće”. Kada je izašao iz šume, kako je naveo, vidio je komšije u uniformama, koje su ga povele dalje i predale “crvenim beretkama”. Oni su ga odveli do Zadružnog doma.

“Okružiše me i počeli su me tući. Neko je rekao: ‘Prekini, jesam rekao da to ne radite tu’”, prisjetio se Sadiković, dodavši da je tu bilo “crvenih beretki” i vojske, uključujući Vojnu policiju s bijelim opasačima.

Svjedok je kazao da je uveden u objekat i da je vidio kako prema njemu ide Dragan Babić, kojeg je poznavao uglavnom iz autobusa kojim je išao na posao.

“Meni nekako drago bilo, znamo se… On prilazi meni i desnom nogom on mene u rebra”, izjavio je svjedok i dodao da su potom prišli i drugi i tukli ga zajedno s Babićem dok nije pao i izgubio svijest.

Rekao je da mu je od udarca kundakom bila krvava glava. Kada je došao svijesti, kako je ispričao, Babić ga je uhvatio za kragnu i prislonio uz zid, a potom ga dva puta udario nogom u predjelu bubrega.

“Ja sam počeo teturati, gubim dah, nesnosni bolovi”, naveo je Sadiković.

Kazao je da je odveden u jednu prostoriju, gdje je zatekao više lica izobličenih od batina. Naveo je da je tog dana pred veče odveden na druga mjesta zatočenja, a Teslić je napustio 1994. godine. Kada je poslije išao kod ljekara, konstatovano je da ima prelome sedam rebara.

Babićeva Odbrana predočila je svjedokov iskaz iz istrage u kojem je naveo da ga je Babić uzeo za kragnu i tukao u predjelu bubrega. Na pitanje branioca Dragoslava Perića zbog čega nije spominjao i druga zlostavljanja, Sadiković je rekao da ga tada nisu detaljno ispitivali i da je tačno ono što je danas ispričao.

Prije saslušanja svjedoka počelo je suđenje Babiću, zajedno sa Milivojem Maletićem, za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću.

Babić je optužen po 33 tačke optužnice u svojstvu bivšeg upravnika objekta u Društvenom domu za period od juna do avgusta, kao i vojnog policajca u periodu septembra i oktobra. Osim učešća i omogućavanja ubistava i nečovječnog postupanja, optužnica ga kao upravnika tereti i za nehumane i ponižavajuće uslove u kojima su ljudi držani. Maletić je kao nekadašnji stražar optužen po osam tačaka.

“Navedeni objekat je bio mučilište za osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti”, kazao je tužilac Ivan Matešić u uvodnoj riječi.

Naveo je da je kroz Društveni dom prošlo više od 100 osoba, od kojih je šest preminulo usljed teških uslova i premlaćivanja. Rekao je da su iz ovog objekta odzvanjali zvukovi palica, maljeva i drugih predmeta, a da se zvuci metaka nisu čuli iako su se neki zatvorenici nadali da će im metak prekratiti muke.

Odbrane u ovoj fazi postupka nisu željele iznositi uvodne riječi.

Suđenje se nastavlja 31. januara.

Marija Taušan