Suđenje

Optuženi za zločine u Mrkonjić-Gradu ponovo se nije pojavio u sudnici

23. Januara 2024.12:04
Neđeljko Popović, koji je optužen za zločin protiv civilnog stanovništva 1992. u Mrkonjić-Gradu, ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Popovićev branilac Boris Mandić je naveo da nije imao nikakav kontakt sa optuženim, te nema informaciju je li zaprimio poziv za današnje ročište.

Sutkinja za prethodno saslušanje Željka Marenić je kazala da je u nekoliko navrata poslana urgencija Srbiji ali još uvijek nemaju nikakvu informaciju, kao ni Ministarstvo pravde.

Tužiteljica Marijana Čobović je predložila da, na osnovu protokola, Tužilaštvu u Srbiji uputi zamolnicu za provjeru da li je kod optuženog došlo do promjene adrese.

Odbrana se ovom prijedlogu nije usprotivila.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je Popović nastanjen u Pančevu te da, pored bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Srbije. Državni sud je protiv njega potvrdio optužnicu 2021. godine.

On se tereti da, su vojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić-Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava milicije-policije, nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi počinitelje u počinjenju ubistava i teškog zlostavljanja civila te – iako je znao da su zločini počinjeni – nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne.

Civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti su, prema ranijim navodima Tužilaštva, nezakonito bili zatočeni u prostorijama SJB-a Mrkonjić-Grad i firme “Udarnik” u mjestu Bjelajce, te prostorijama firme “Zadružna trgovina” u mjestu Podbrdo.

 

Aida Trepanić