Suđenje

Optuženi za zločine u Derventi sklopio sporazum o priznanju krivnje

23. Januara 2024.18:18
Haris Skelić nije želio danas da se u sudnici Okružnog suda u Doboju izjasni o krivici za zločine nad civilima počinjene u Derventi.
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Na ročište za izjašnjenje Skelić je doveden iz pritvora u dobojskom zatvoru u kojem se nalazi od 19. oktobra prošle godine, kada je izručen iz Njemačke. Prethodno se optuženi nalazio u ekstradicionom pritvoru u Minhenu od 16. avgusta 2023. godine.

Poslije ročišta su optuženi i njegov branilac Dragan Radović potpisali sa dobojskim Okružnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, koji će nakon protokola u Tužilaštvu biti dostavljen Sudu na razmatranje.

Kako se moglo čuti, Skelić je prihvatio kaznu zatvora od jedne godine.

Skelić je optužen za premlaćivanje petorice civila. U četiri tačke optužnice tereti se da je, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Derventa, od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi Doma JNA, “Rabić” i “Polje” u ovoj opštini vršio fizičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je u zlostavljanju civila učestvovao jos jedan pripadnik HVO-a, koji nije dostupan Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju.

Okružni sud u Doboju krajem novembra prošle godine je optuženom prudužio pritvor za dva mjeseca.

Arnes Grbešić