Suđenje

Unčanin i ostali: Zaprosio sestru svjedokinje 1. juna u Ribniku

18. Januara 2024.15:41
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, svjedokinja Odbrane je izjavila da je optuženi Dragan Despot zaprosio njenu sestru u Ribniku 1. juna 1992. godine, istog dana kada je počinjen zločin u Velagićima.
Dragan Despot s braniteljicom Vesnom Rujević. Foto: BIRN BiH

Milena Basta ispričala je da se njena sestra Nada zabavljala sa Draganom Despotom, koga su zvali Lav, i da ih je on 1. juna 1992. s prijateljem posjetio u Ribniku.

“Lav je došao da upozna svog prijatelja, budućeg kuma, sa sestrom. Tad je i zaprosio, i po tome pamtim taj dan”, rekla je Basta.

Dodala je da su njih dvojica ostala do devet – pola deset sati uveče, a potom se vratili u Ključ.

Basta je kazala da su poslije čule da je Despot odveden u “Mali logor” u Banjaluku u vezi sa dešavanjima u Velagićima.

“Ja kažem, kako, taj dan smo bili skupa, kako je mogao biti na Velagićima”, navela je svjedokinja, dodavši da joj je sestra pričala da se nešto bio pobunio zbog toga što je komandir šutio.

Despot je optužen s Boškom Unčaninom i Marinkom Miljevićem za učešće u ubistvima 78 bošnjačkih civila počinjenim 1. juna 1992. u Velagićima. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka.

Na poziv Odbrane svjedočio je i brat optuženog Dušan Despot, koji je ispričao da je njegova porodica živjela u Ključu i kako ih je on, kada je počeo rat, posjećivao nakon što se oženio i odselio.

Rekao je da je bio zauzet vojnim angažmanom i da je tek poslije desetak dana čuo da se nešto desilo na Velagićima, a da je prošao i mjesec kada se sreo s bratom Draganom.

“Kaže da je bio u Banjaluci pa ga na ratište poslali… Priča, pokupili ga kad se to desilo. On nije ni bio kad se desilo”, naveo je Despot.

Dodao je da je njegov brat auto-limar i da misli da je na početku bio u radnoj obavezi, a da se kasnije priključio brigadi. Svjedok je rekao da je optuženi bio sportista i aktivan, te da nije imao zdravstvenih problema.

Suđenje se nastavlja 25. januara.

Marija Taušan