Suđenje

Ličina i ostali: Razdvojen postupak na suđenju za zločine u Bosanskom Novom

18. Januara 2024.16:15
Sud Bosne i Hercegovine je zbog zdravstvenog stanja razdvojio postupak Sime Ličine u odnosu na šestoricu ostalih optuženih, koji se terete za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji koja je zakazana kako bi se Državno tužilaštvo i Odbrane izjasnili o eventualnom razdvajanju postupka, Tatjana Savić, braniteljica Ličine, pojasnila je da je njegovo primarno zdravstveno stanje u poboljšanju, ali ima sekundarni problem koji je posljedica operacije.

Kako je kazala, boravak u sudnici u trajanju od sat vremena optuženom ne predstavlja problem, ali je dodala da on nije u mogućnosti putovati šest sati na relaciji Novi Grad – Sarajevo.

“Da li bi bilo uredu da sačekamo još mjesec i po, u nadi da će ići na bolje? On ima želju da prisustvuje suđenju. To je bitno za njegovo daljnje učešće u postupku, a i da se svjedoci ne saslušavaju dva puta”, navela je Savić te dodala da bi optuženi morao pronaći ličnog vozača, ukoliko ne bi sa ostalim optuženima bio u istom predmetu.

Vještak medicinske struke Vladimir Bekavac je na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Vesne Jesenković o neizvjesnosti popravljanja zdravstvenog stanja optuženog izjavio da će on moći prisustvovati suđenju ukoliko se bude pridržavao terapije, ali je teško procijeniti precizno kada će se to desiti.

On je na upit tužioca Tarika Crnkića pojasnio da su se prve upale pojavile u augustu, koje se mogu ponoviti i šest mjeseci poslije, te potvrdio da je potrebno sačekati procjenu do kraja februara, ukoliko se u međuvremenu ne zakomplicira njegovo stanje.

Izjašnjavajući se o mogućnosti razdvajanja postupka, tužilac Crnkić je naveo da Tužilaštvu ne odgovoraju pauze i, imajući u vidu izjašnjenje braniteljice Savić, brzinu postupka te izlaganje svjedoka sekundarnoj traumatizaciji, predložio da Sud sačeka kraj februara, prije nego donese konačnu odluku, a u suprotnomr razdvoji postupak.

Sa stavom braniteljice Savić su se složile i sve Odbrane.

Sutkinja Jesenković je navela da je Sud donio odluku o razdvajanju predmeta jer je neizvjesno kada će se njegovo zdravstveno stanje popraviti i kada će moći u kontinuitetu prisustvovati suđenju.

Ona je podsjetila da suđenje u ovom predmetu nije održano preko pola godine, da je obaveza Suda da vodi računa o interesu ostalih optuženih te da će se razmotriti mogućnost ponovnog spajanja predmeta ukoliko optuženi ubrzo bude mogao dolaziti na suđenje.

Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić, te Bogdan, Žarko i Jovan Grab se terete za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u Bosanskom Novom.

Prema optužnici, oni su – u svojstvu pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade Vojske Republike Srpske – zatočenicima u Vatrogasnom domu nanosili velike patnje u periodu od maja 1992. pa do kraja marta 1993. godine.

Datum nastavka suđenja bit će poznat naknadno.

Aida Trepanić