Suđenje

Zatraženo produženje pritvora Sretenu Miloševiću

11. Januara 2024.17:10
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Sretena Miloševića protiv kojeg je, s još petoricom drugih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), podignuta optužnica za genocid.
“Grbavci” škola u Orahovcu. Foto: MKSJ.

Milošević se nalazi u pritvoru od 15. decembra 2023., a nedavno je optužen s Lazarom Ristićem, Mladenom Mihajlovićem, Dragojom Ivanovićem, te Stanojem i Miloradom Birčakovićem, da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica – u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade – svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Tužilac Predrag Tomić je rekao da postoji osnovana sumnja kao uslov za određivanje pritvora, budući da Milošević posjeduje dvojno državljanstvo – BiH i Srbije, nastanjen je u Malom Zvorniku, pa bi prelaskom granice mogao postati nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

“Srbija ne izručuje osumnjičene za ratne zločine niti krivično goni optužene za genocid“, naveo je Tomić i dodao da Milošević posjeduje imovinu u Srbiji.

Podsjetio je da je protiv Miloševića podignuta optužnica i da se čeka njeno potvrđivanje. Rekao je da se u prijedlogu za određivanje mjere pritvora nalazi 300 materijalnih dokaza, te predlaže saslušanje 141 svjedoka. Naveo je kako se iz materijalnih dokaza i izjava svjedoka može zaključiti da je Milošević bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade za pozadinsku četu i upoznat s opreracijom “Krivaja ’95“, odnosno uključen u napad na enklavu Srebrenica.

Naveo je i da postoji osnovana sumnja da je Milošević, prema iskazima svjedoka, bio 14. jula 1995. godine u mjestu Orahovac kod škole “Grbavci“, gdje je bilo zatočeno više stotina muškaraca, te je pomagao u obezbjeđenju i odvoženju zarobljenika koji su kasnije ubijeni, kao i da je osigurao kamion i municiju.

Miloševićeva Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, a branilac Radivoje Lazarević je naveo da je “genocid složeno krivično djelo”, te da njegov branjenik “nije mogao znati za genocidnu namjeru nadređenih”.

Lazarević je rekao da u Zvorničkoj brigadi nije postojala pozadinska četa već pozadiski bataljon, kojem Milošević nije bio nadređen.

Milošević, kako je objasnio njegov branilac, svaki dan prelazi granicu i dolazi u Zvornik, a prilikom jednog prelaska je i uhapšen. Dodao je da je ekonomski vezan za ovaj grad jer radi u firmi svog sina, te u Zvorniku ima poslovne prostore i kredit u banci.

“Ja sam 9. januara pokrenuo postupak za odricanjem državljanstva Republike Srbije, kako bi pokazali ozbiljnost ovog čovjeka da učestvuje u ovom predmetu“, naveo je Lazarević i predložio da Miloševiću, umjesto pritvora, budu izrečene mjere zabrane.

Iz Tužilaštva su se usprotivili ovome prijedlogu.

Sud Bosne i Hercegovine će odluku o produženju mjere pritvora donijeti u zakonskom roku.

Jasmin Begić