Suđenje

Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici

11. Januara 2024.12:48
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se trojici optuženih za zločine počinjene u Vlasenici u ljeto 1992., nakon potvrđivanja optužnice, produže mjere zabrane, dok su Odbrane predložile da se prijedlozi odbiju kao neosnovani.
Policijska stanica Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dževad Muratbegović je naveo da odustaje od predložene mjere zabrane napuštanja boravišta za optužene Živojina Majstorovića, Radenka Dubočanina i Radosava Savića, dok je zabrana putovanja ostala kao prijedlog.

Kako je rekao, Tužilaštvo BiH odustaje od prijedloga oduzimanja putnih isprava jer je Dubočaninu isteklo važenje ovog dokumenta, dok ostala dvojica nemaju putne isprave. Pojasnio je da ostaje pri prijedlogu zabrane izdavanja novih isprava, kao i prelaska granice s ličnom kartom.

“Ostajem kod prijedloga da se odredi zabrana sastajanja sa svjedocima i obavezno javljanje u Policijsku stanicu Vlasenica. (…) Potvrđivanjem optužnice oni su postali svjesni krivičnog djela koje im se stavlja na teret i kazne koja bi im se mogla izreći. Državna granica je propusna i žive u Vlasenici i može se vrlo lako preći granica”, naveo je Muratbegović.

Majstorović, Dubočanin i Savić se terete da su početkom juna 1992. godine – naoružani automatskim oružjem – učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. Kako navode iz Tužilaštva BiH, u napadima je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu osobu i osobe starije životne dobi.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, nekoliko civila je odvedeno u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, a sedam osoba u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Kako je rečeno na današnjem ročištu, ova optužnica je potvrđena 29. decembra 2023.

Majstorovićev advokat Dragiša Mihajlović je rekao da je optuženi u starijoj životnoj dobi, veoma lošeg imovnog i zdravstvenog stanja, te da gotovo polovinu svojih primanja daje za lijekove. To sve putovanje čini nemogućim.

“Svjedoci su dali izjave u istrazi i upozoreni su na posljedice davanja lažnog iskaza. Optuženi je 4. jula 2017. saslušan i bilo kakav uticaj na svjedoke nije vršen. Nije konkretizovan primjer je li i kad je vršen uticaj. Javljanje u Policijsku stanicu predstavlja opterećenje jer bi morao plaćati da ga neko vozi”, rekao je Mihajlović.

Rade Golić, koji brani Dubočanina, istakao je da on nema državljanstvo Srbije i ne postoji rizik od bjekstva, kao i da je porodičan čovjek.

“Iskazi svjedoka su obezbjeđeni, a uticaj nije moguć. Optuženi je uzoran domaćin u Vlasenici i nije nešto naročito uticajan”, dodao je Golić.

Advokat Nenad Danilović za trećeoptuženog Savića je kazao da do danas nije iskazao namjeru da napusti boravište i teritoriju BiH, kao i da ne posjeduje državljanstvo Srbije. Njegova plata, kako je rekao, predstavlja jedini izvor prihoda i zdravlje mu je narušeno.

“Sve životne aktivnosti optuženog su na području BiH. Smatram da je zabrana putovanja i javljanja u Policijsku stanicu neosnovana. Što se tiče uticaja na svjedoke, on nije uticajna osoba, nije politički aktivan i nije na javnoj funkciji”, dodao je on.

Sve Odbrane su zatražile da se prijedlozi Tužilaštva odbiju kao neosnovani.

*Ovaj tekst je izmjenjen kako bi se tačno navelo ime optuženog Radosava Savića.

Emina Dizdarević Tahmiščija