Suđenje

Ljuban Babić i dalje nesposoban za suđenje

10. Januara 2024.14:42
Tim ljekara zaključio je da Ljuban Babić, koji je optužen za zločine na području Bosanskog Novog 1992. godine, nije sposoban za suđenje zbog zdravstvenog stanja.

sudnica Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tim ljekara iz Banjaluke zaključio je da je zdravstveno stanje Babića teško i da se ne očekuje oporavak.

“Nije sposoban da prisustvuje događajima koji iziskuju fizički ili psihički napor. Iz tog razloga smo se izjasnili da on nije procesno sposoban“, kazala je neurolog Daliborka Tadić, koja je nalaz sačinila s neurologom Srđanom Mavijom i kardiologom Sašom Lončarom.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk da li bi optuženi, uz terapiju koju prima, mogao doći u sud u Novom Gradu (ranije Bosanski Novi), ljekari su kazali da je primarna bolest optuženog nepredvidiva i da se ne može reći kada može doći do pogoršanja.

Sudija Lejla Konjić Dragović kazala je da s obzirom na nalaz ljekara nema uslova za zakazivanje pretresa, a da će u narednom periodu ponovo biti obavljeno vještačenje.

Postupak protiv Babića razdvojen je u julu 2021. u odnosu na druge optužene, kojima je u novembru izrečena prvostepena presuda.

Babić je optužen za progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Na teret mu je stavljeno učešće u ubistvima 24 osobe u selima Alići i Ekići u junu 1992.

Marija Taušan