Suđenje

Babić i Maletić: Suđenje za zločine u Pribiniću počinje 21. januara

27. Decembra 2023.11:23
Početak suđenja Draganu Babiću i Milivoju Maletiću za zločine počinjene 1992. na području Teslića zakazan je za 21. januar.
Dragan Babić. Foto: BIRN BiH

Osim čitanja optužnice i uvodnih riječi, na početku suđenja biće saslušan i prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na statusnoj konferenciji planirana je dinamika suđenja radi efikasnijeg vođenja postupka.

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović dala je strankama smjernice u vezi sa pozivanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza.

“Ne treba pozivati svjedoke koji će se samo izjasniti o imovinskopravnom zahtjevu radi ostvarivanja ekonomičnosti”, kazala je Hadžiomerović.

Tužilaštvo planira pozvati 58 svjedoka na suđenju Babiću i Maletiću, koje optužnica tereti za ubistva i nečovječna postupanja nad osobama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću.

Babić je optužen u svojstvu bivšeg upravnika zatočeničkog objekta u Društvenom domu u Pribiniću, kao i vojnog policajca, a Maletić kao stražar. Optuženi su za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene od juna do oktobra 1992. godine.

Marija Taušan