Suđenje

Mustafa Stovrag sposoban pratiti suđenje

22. Decembra 2023.14:12
Vještaci medicinske struke iznijeli su mišljenje da je Mustafa Stovrag, optužen za zločine u Goraždu, sposoban pratiti suđenje koje ne bi trajalo duže od tri sata.

Goražde. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji, vještakinja medicinske struke Vasika Drašković je kazala da je nalaz i mišljenje sačinila na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda optuženog, te je pojasnila da je više puta hospitaliziran nakon što je 2019. zadobio povredu lijeve noge.

Prema njenom mišljenju, uzimajući u obzir operativne zahvate kojima je podvrgnut, Stovrag je u mogućnosti prisustvovati suđenju u vremenskom trajanju od tri sata, s pauzom od 20 minuta nakon sat i po. Nakon upita Suda, navela je da je optuženi stabilna ličnost.

Vještakinja Radojka Golijan je izjavila kako je kod Stovraga došlo do povreda noge i mišljenja je da je optuženi u mogućnosti pratiti postupak u trajanju od sat i po – bez pauze.

Vještak Alen Latinčić je naveo da je Stovragu u sudnici neophodna udobna stolica.

Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović, Latinčić je kazao da bi optuženi bio sposoban putovati u putničkom vozilu u slučaju kada se suđenje održava jednom sedmično, dok bi za češći dolazak u Sud bilo neophodno sanitetsko vozilo.

Stovrag je prvobitno optužen sa Ćamilom Ramićem, Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je naložila Tužilaštvu da uredi optužnicu u odnosu na Stovraga.

Aida Trepanić