Vijest

Neopravdano kašnjenje u radu sutkinje iz Banje Luke ili administrativne greške

5. Decembra 2023.13:31
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je na pripremnom ročištu pred komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ostao u cijelosti kod tužbe koja sutkinju Osnovnog suda Banja Luka, Radmilu Medaković, tereti za neopravdano kašnjenje u izradi odluke ili procesnim radnjama te kršenje principa Etičkog kodeksa, dok je tužena navela da su u pitanju administrativne greške.
Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je kazala da Ured u cijelosti ostaje kod dostavljenog tužbenog zahtjeva, navodeći da je tužena Medaković ranije već disciplinski kažnjena zbog propusta u obavljanju dužnosti.

Disciplinskom tužbom, sutkinja Medaković se tereti za neopravdano kašenjenje u izradi odluka i procesnim radnjama, te iskazivanje predmeta završenim bez da je izradila odluku, nakon čega je u sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) unosila te podatke.

Medaković je kazala da ostaje kod odgovora na tužbu, negirajući tvrdnje disciplinske tužiteljice i dodajući da je za svako kašnjenje postojalo opravdanje.

“Ja sam pripremila dokaze da dokažem tužiteljici, a i komisiji, koliko je žrtve i posvećenosti potrebno da se taj posao obavi, a što ja radim, i da su propusti koji su se desili isključivo administrativni”, kazala je Medaković.

Objasnila je da su se procesne greške dešavale propustom njenih saradnika, odnosno daktilografkinje koja nije unosila podatke, a što je uočila i sama kada je zbog njenog odsustva zaposlena druga osoba koja je zatekla takvo stanje.

“Ovo smatram progonom. Dovoljno je da se vide rezultati mog rada i da se vidi da sam završila 400 predmeta, od čega je stotinu krivičnih”, dodala je, pojašnjavajući da je u toku pandemije korona virusa i uslovima koji su bili umanjeni obavljala posao u punom kapacitetu.

Glavna rasprava će se održati 16. januara, kada je planirano ulaganje materijalnih dokaza i saslušanje svjedoka, kao i tužene.

Azra Husarić Omerović