Suđenje

Unčanin i ostali: Zahtjev za naknadu štete zbog smrti oca i dva brata

30. Novembra 2023.15:55
Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, punomoćnik svjedoka postavio je odštetni zahtjev za naknadu nematerijalne štete zbog smrti oca i dva brata.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Na poziv Suda, punomoćnik svjedoka “A” Ahmet Salčin iz udruženja “Vaša prava” podnio je prijedlog da optuženi Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot solidarno isplate 34.000 maraka.

“Visina naknade nematerijalne štete… oštećenom ‘A’, neposredno proističe iz djela navedenih u optužnici a tiče se optuženih”, rekao je Salčin, dodavši da je predložena i mjera obezbjeđenja imovine.

Miljevićev branilac Milan Romanić protivio se prijedlogu navodeći da je preuranjen i suprotan načelu pretpostavke nevinosti.

“Tek se može podnijeti nakon što je neka osoba osuđena”, kazao je Romanić.

Druga dva branioca naknadno će se izjasniti.

Unčanin, Miljević i Despot optuženi su u svojstvu pripadnika Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka za učešće u ubistvima 78 civila počinjenim 1. juna 1992. u Velagićima.

U nastavku suđenja, na poziv Miljevićeve Odbrane saslušan je svjedok Mlađen Čekić, koji je ispričao kako je u noći ubistava prošao kroz punkt u Velagićima vozeći autobus.

Kako je rekao, na punktovima su obično bili rezervni policajci, i tada kada je prolazio, bila noć, a s njim u autobusu bio je policajac Simo Vujičić.

“Morao sam stati, ali su me požurivali da prođem”, kazao je Čekić, dodavši da je bilo nekoliko policajaca, među kojima je prepoznao Željka Radojičića.

Rekao je da optuženog Miljevića nije poznavao i da se ne može izjasniti da li ga je vidio na punktu. Branilac Romanić predočio je svjedoku fotografije Miljevića iz tog perioda, na šta je svjedok kazao da ima neke sličnosti, ali da nije siguran.

Čekić je rekao da je sutradan čuo da su se tu dogodila ubistva i da su neki momci zatvarani.

Tužilac Ahmed Mešić podsjetio je svjedoka da je u istrazi kazao da je bilo poslijepodne kada je naišao na punkt, ali je on ostao pri navodu da je bila noć. Kako je rekao, da je bio dan, nekoga bi prepoznao.

Potvrdio je da je, kao što je naveo u istrazi, vidio policiju i vojsku, kao i narod. Kazao je i da je policajac Vujičić na brzinu uveo u autobus Mirsu, taksistu, i da su se dovezli u Ključ.

Na pitanje braniteljice Vesne Rujević, Čekić je rekao da poznaje Despota i da misli da on ne bi ni mrava zgazio.

Suđenje se nastavlja 14. decembra.

Marija Taušan