Suđenje

Hadžić i ostali: Ne sjeća se za koje saborce je u istrazi rekao da su se hvalili akcijom

30. Novembra 2023.13:02
Na suđenju za zločine počinjene na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da se ne sjeća većeg dijela iskaza datog u istrazi, uključujući imena saboraca koji su se hvalili da su bili u akciji na Čemernom.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Rešad Šehić na početku nije mogao potvrditi ni da li je bio u Teritorijalnoj odbrani (TO) u Kaknju, kao što je rekao u istrazi. Kazao je da je imao oružje i bio u selu, ali da ne zna da li je negdje bio evidentiran.

“Kad se ovo dogodilo, ovo za šta se vodi proces, ja sam radio u Termoelektrani”, rekao je Šehić.

Naveo je da je 25. juna otišao u Brezu, a o akciji na Čemerno od 10. juna ne zna ništa.

Tužilac Vladimir Simović podsjetio ga je da je u istrazi rekao da je bio u društvu sa saborcima koji su se hvalili da su bili u akciji i da su gurnuli haubice.

Među tim saboracima u istrazi je naveo imena optuženih Džemala Smole te Harisa i Senada Sikire. Kazao je i da je “neka baba pucala” i da je navodno ubio Haris. Na suđenju to nije mogao potvrditi.

“Ne znam. Kao da se ja sjećam”, rekao je Šehić, koji je napominjao da je prije dvije godine imao moždani udar.

Nije mogao govoriti ni o dnevniku koji je vodio Džemal Smolo, a koji je pronađen u jednom selu i objavljivan u medijima. Odbrani je kazao da zna da je Smolo imao dnevnik, ali da ga nije čitao.

Svjedok je potvrdio da je on bio učesnik druge akcije na Čemernom. Naveo je da ih je komandir odjeljenja Benjamin Sikira vodio u tu akciju.

Rekao je da mu je Benjamin Sikira bio komandir i da ne zna da li je taj drugi napad naredio Džemal Hadžić, kao što je kazao u istrazi.

Damir Alagić, branilac Benjamina Sikire, podsjetio je svjedoka da je u istrazi rekao da je on bio određen za komandira u drugoj akciji, ali Šehić je kazao da je išao jer poznaje artiljeriju.

Ispitivanje svjedoka proteklo je uz brojne prigovore Odbrana na pitanja tužioca, uglavnom na relevantnost. Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho odbila je većinu prigovora, a na kraju ročišta rekla je da će ubuduće kažnjavati prekidanje pitanja u pola rečenice prigovorima.

Za napad na Čemerno optuženi su bivši pripadnici Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Nehru Ganić. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 14. decembra.

Marija Taušan