Suđenje

Ramić Esad i ostali: Napadi na Bradinu i odvođenje u logore

29. Novembra 2023.17:24
Na suđenju za zločine počinjene na području Konjica, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o napadu na Bradinu u maju 1992. i odvođenju stanovništva u logore u ovoj opštini.
Konjic. Foto: BIRN BiH

Velimir Kuljanin prisjetio se barikada i eksplozije u tunelu na početku sukoba, te kako su u Bradini u aprilu počeli noću organizovati seoske straže. Naveo je da je 15. maja bio napad i da je pucano iz Repovaca i Raštelice, te da je tada ubijen Jadranko Glavaš.

“Pozvali su naše na sastanak u Podorašac. Sastanka nije bilo, desio se napad“, rekao je Kuljanin.

Ispričao je da je s grupom mještana bio na jednom prevoju kada je 25. maja počelo granatiranje i da su kuće gorjele a stanovništvo odvedeno u Konjic. Čuo je da je jedan njegov rođak ubijen.

Kuljanin je ispričao da su pokušali otići na teritoriju pod srpskom kontrolom, ali su se na kraju predali i odvedeni na Bjelašnicu, a potom u Konjic i zatvoreni u logor Čelebići.

“Katastrofalni uslovi. Izvodili su nas kad su htjeli maltretirati, tući“, prisjetio se svjedok, dodajući da su zatvarani i u šaht.

On je kazao da je toliko bio pretučen da je molio da ga ubiju. Naveo je da su početkom decembra prebačeni u sportsku salu u Musalu, gdje je situacija bila malo bolja i gdje su im mogli donositi hranu. Dodao je da su vođeni u živi štit i na kopanje rovova, kao i druge radove, te je na kraju uspio pobjeći.

Svjedok je rekao da mu je kuća u Bradini zapaljena.

Za zločine počinjene u Konjicu optuženi su Esad Ramić, Omer Borić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić i Željko Šimunović.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Kuljanin je Odbranama potvrdio da su u Bradini imali automatske puške, uz papovke i lovačke. Rekao je da mu nije poznato da je prije napada bilo pregovora i da im je nuđeno da predaju oružje.

Braniteljici Mirsadi Beganović Žutić je kazao da Ismet Hebibović Broćeta bio upravnik u Musali. Rekao je da tu nije udara, a ima saznanja da neki drugi jesu, ali ne često. Hebibović je, kako je naveo, bio korektan.

Zoran Kuljanin posvjedočio je da je 15. maja u Bradini bio kraći napad, a novi je uslijedio 25. maja, kada je bilo ranjenih. Kako je naveo, taj napad su izvršili “Teritorijalna odbrana BiH, muslimansko-hrvatske snage“.

“Dvadeset i šestog poslijepodne su ušli, počeli su paliti kuće“, rekao je svjedok.

Dodao je kako je čuo da su neki ubijeni u napadu, a on se s drugim muškarcima skrivao do 2. juna, kada su izašli po hranu i uhapšeni. Rekao je da su odvedeni u Čelebiće, gdje je bilo oko 200 ljudi.

“Bili su prebijeni… Neki su izgledali mrtvi, nisu se mogli poznati“, prisjetio se Kuljanin.

Dodao je da su krajem jula prebačeni u Musalu, gdje je, kako je naveo, bilo mnogo bolje nego u Čelebićima. Rekao je da bi se ponekad čula galama i vriska.

Svjedok je rekao da mu je u Bradini zapaljena kuća.

Ramićeva braniteljica Nina Karačić Brković pitala je svjedoka da li pretpostavlja da je napad izvršio TO, na šta je rekao da je tako čuo.

“Tako se pričalo da napadaju muslimansko-hrvatske snage. Ja nisam nikog lično vidio“, kazao je Kuljanin.

Dodao je da je čuo da su i Hrvatske obrambene snage (HOS) učestvovale u napadu. Potvrdio je da su im u Musali porodice mogle donositi hranu i odjeću.

Suđenje se nastavlja 20. decembra.

Marija Taušan