Suđenje

Ranko Grab oko godinu dana ne može pratiti suđenje zbog bolesti

21. Novembra 2023.13:29
Tim vještaka zaključio je u nalazu i mišljenju, koji su radili po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, da Ranko Grab, optužen za zločine u Bosanskom Novom, nije sposoban pratiti suđenje u narednih 12 mjeseci.


Sudnica Suda BiH. Foto: Detektor

Predsjednica tima vještaka medicinske struke Zdenka Gojković, internista onkolog, kazala je kako je optuženi obolio od karcinoma te da mu počinje liječnje hemotrapijama i zračenjem.

“Shodno dinamici liječenja, on neće biti sposoban u narednih deset do dvanaest mjeseci da dolazi na suđenja”, rekla je vještakinja Gojković.

Psihijatrica Nera Zivlak-Radulović kazala je u Državnom sudu da je obavila pregled optuženog, na osnovu čega je konstatovala da on nema duševnih poremećaja, te da je s te strane sposoban pratiti suđenje.

“Međutim, s obzirom na trenutno oboljenje, to nije preporučljivo, jer ova kategorija pacijenata emotivno i psihološki teško podnosi proces liječenja”, navela je.

U timu koji je radio nalaz i mišljenje o sposobnosti Graba da dolazi i prati suđenja bio je i doktor – specijalista opće hirurgije Zoran Aleksić, koji, kako je rečeno, nije došao na ročište iz opravdanih razloga.

Tužilaštvo BiH i Odbrana nisu imali primjedbi na nalaz i mišljenje tima vještaka.

Ranku Grabu sudilo se zajedno s još deset optuženih za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, ali je predmet u odnosu na njega razdvojen u augustu ove godine.

On je treća osoba u odnosu na koju je razdvojen predmet. Ranije je postupak razdvojen u odnosu na Ljubana Babića zbog njegovog zdravstvenog stanja, a postupak protiv Ostoje Balabana je kasnije i obustavljen zbog smrti optuženog.

Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću i Draganu Baltiću, optuženim za zločine počinjene u Bosanskom Novom, sutra, 22. novembra, bit će izrečena prvostepena presuda.

Selma Boračić Mršo