Suđenje

Tužilaštvo navodi da se osumnjičeni za terorizam u BiH vratio s isteklim pasošem

20. Novembra 2023.15:34
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za krivično djelo “terorizam“, zbog opasnosti od bijega i uticaja na svjedoke.
Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu 17. novembra. Zbog toga se, smatra tužilac, ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja.

On je kazao da Tužilaštvo u ovom postupku namjerava uložiti dokaze dobijene nakon pada terorističkih organizacija čiji je član bio i Ćatić, te saslušati brojne svjedoke koji su imali susret s njim.

“Danas smo naredili Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da provedu finansijsku istragu, ne samo za područje BiH, nego i za Tursku, gdje je boravio od 2021. godine sa suprugom i dvoje maloljetne djece“, kazao je Čampara.

Objasnio je da Ćatić vjerovatno poznaje sve svjedoke koje Tužilaštvo namjerava saslušati u vezi s njegovom ulogom na stranom ratištu i djela koja je činio, te da bi njegovo puštanje na slobodu moglo ugroziti te svjedoke i tačnost njihovih iskaza.

“Dolazimo do pretpostavke da je ostvario prijateljske odnose s terorističkim organizacijama nakon skoro deset godina boravka. Moramo znati da se ti ljudi nalaze širom svijeta i svjedoci smo terorističkih napada. Smatramo da se on može osloniti na te veze ako bude na slobodi“, kazao je Čampara.

Ćatić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama takozvanog ISIL-a.

Branilac Senad Dupavac traži izricanje mjera zabrane napuštanja boravišta i policijsku provjeru dva puta dnevno, zbog dokaza koji ukazuju da Ćatić nije bio u borbama, nego je radio u osnovnoj školi u Siriji.

“Moj branjenik nikada nije bio niti u jednoj formaciji, on je radio u osnovnoj školi, a tu školu je osnovala organizacija iz Britanije. Dugo je radio u kopirnici na uvezivanju knjiga“, kazao je Dupovac.

On smatra da je prijedlog pritvora neosnovan i da Tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza, jer polazi od pretpostavke da su teroristi svi koji se vrate iz Sirije.

“Išli su doktori, išli su novinari, istraživači, historičari u Siriju, nisu svi teroristi“, kazao je.

Dupovac je dodao i da je razgovarao s povratnicima iz Sirije koje je branio u ranijim postupcima i da niko od njih ne poznaje Ćatića, zbog čega dodatno vjeruje da nikada nije ni bio u vojnim formacijama.

Ćatić je na pitanje sutkinje Tatjane Kosović potvrdio da se slaže s tvrdnjama branioca, navodeći da se i ranije htio vratiti u BiH, ali je bio spriječen.

“Bio bih zahvalan na svakoj pruženoj prilici da ispravim ono što sam pogriješio“, kazao je Ćatić.

Odluka o pritvoru bit će donesena u zakonom predviđenom roku.

Azra Husarić Omerović