Suđenje

Novović i Pjano: Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude

17. Novembra 2023.11:35
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje presude kojom su Spomenko Novović i Borislav Pjano oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči 1992. godine.
Borislav Pjano (desno) i advokati Anja Loga i Milenko Vojo Radović. Foto: BIRN BiH

Odbrane su zatražile da se žalba odbije i potvrdi prvostepena presuda od 6. jula.

Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća zatražilo ukidanje presude i održavanje novog pretresa zbog bitnih povreda postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Na 70 stranica detaljno su navedeni žalbeni razlozi i Tužilaštvo ostaje kod podnesene žalbe”, kazao je Adis Nuspahić, koji je bio u zamjeni postupajućeg tužioca.

Odbrane su ukazale da Tužilaštvo u žalbi pokušava da provede kao nove dokaze koji su odbijeni. Novovićev branilac Milenko Vojo Radović rekao je da je za dvije tačke protiv njegovog branjenika jedini svjedok Alija Jerković, čiji je iskaz haškim istražiocima pročitan na suđenju.

“Tužilaštvo za 22 godine nije našlo za shodno da ga sasluša, pa sad pokušava da nadoknadi propuste”, kazao je Radović.

Pjanina braniteljica Anja Loga navela je da Tužilaštvo u žalbenom postupku nastoji uvesti kao “nove dokaze” one koje je Vijeće odbilo u prvostepenom postupku i kada su bili predloženi optužnicom, kao i kada su predloženi u replici i kao dodatni.

“Ovo svakako nije po pravilima kako se predstavljaju novi dokazi”, rekla je Loga.

Dodala je da je Tužilaštvo neautentičnim medicinskim nalazom pokušavalo pobijati svog svjedoka kada im se nije svidjelo kako je svjedočio.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće, a na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku.

Marija Taušan