Vijest

Novinarki BIRN-a BiH u Tirani dodijeljena nagrada za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu

14. Novembra 2023.21:04
Novinarki Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azri Husarić Omerović večeras je u Tirani uručena SEEMO nagrada za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu u kategoriji “mladi profesionalni novinari”, za njeno istraživanje o grupi samoprozvanih iscjelitelja i tragične smrti jedne osobe.
Dodjela SEEMO nagrada. Foto: BIRN BiH

Tokom 17. Foruma medija Jugoistočne Evrope (SEEMF) Husarić Omerović primila je nagradu u kategoriji za novinare rođene nakon 1993. godine za istraživanje o grupi osoba koji su savjetovali oboljele da zanemare dijagnoze ljekara i terapije, što je završilo smrću jedne od pacijentica. Nezavisni žiri naveo je da je istraživanje „vrijedan primjer posvećenosti otkrivanju manje poznatih priča u modernom i multimedijalnom formatu”.

Husarić Omerović se zahvalila žiriju.

“Kao mladoj novinarki ova mi je nagrada motivacija za budući rad, naročito kada je novinarstvo izloženo pritiscima, a novinari prijetnjama i napadima”, rekla je tokom preuzimanja nagrade.

Za kandidaturu za SEEMO nagradu prijavljeno je i njeno istraživanje koje pokazuje da izjave političara mogu poticati na širenje mržnje.

Nagrada Centralnoevropske inicijative (CEI) i Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO) u kategoriji „Profesionalni novinari“ dodjeljena je Juri Tepina iz kompanije PRO PLUS iz Slovenije, dok je specijalno priznanje uručeno i Tarasu Zozulinskyy, predsjedniku Uprave ureda za novinarska istraživanja „Detektivi“ i timu Slidstvo.info za izvještavanja o ratu u Ukrajini.

Pristigle radove ocjenjivao je žiri – Aleksandra Bogdani, urednica BIRN-a Albanija, Marina Constantinoiu, koordinatorica projekta na editiadedimineata.ro iz Rumunije, Saša Leković, slobodni novinar i trener istraživačkog novinarstva iz Hrvatske, Lucie Sýkorová, predsjednica Nadzornog odbora ECPMF-a iz Češke, Oleksiy Soldatenko suosnivač i programski direktor ukrajinskog Instituta za regionalne medije i informacije (IRMI) uz koordinaciju Barbare Fabro (CEI) i Olivera Vujovića (SEEMO).

Dodjela SEEMO nagrada. Foto: BIRN BiH

Azra Husarić Omerović je novinarka BIRN-a BiH od 2019. godine i producentica emisije Detektor Magazin. Za četiri godine na portalu Detektor.ba objavila je više od 400 različitih članaka – istraživanja, analiza, intervjua, reportaža, emisija i vijesti o pravosudnim temama, ratnim zločinima, korupciji, digitalnoj sigurnosti i ljudskim pravima.

Dobitnica je UNICEF priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djece u Bosni i Hercegovini u kategoriji „internet rad“ za priču o izazovima sa kojima se suočavaju djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji u online nastavi tokom pandemije koronavirusa.

Nagrada SEEMO za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu promoviše visokokvalitetno istraživačko novinarstvo i odaje priznanje naporima istraživačkih novinara koji često rade u teškim uslovima, u kontekstu prijetnji slobodi medija i ličnoj sigurnosti.

Ovogodišnja nagrada želi da istakne ulogu istraživačkih novinara u vezi s velikim krizama i vanrednim situacijama, poput rata u Ukrajini, i izazovima s kojima se suočavaju da pruže tačne i pouzdane informacije.

Posebna pažnja je posvećena istraživačkim pričama koje se fokusiraju na posljedice rata, kao što su kršenje ljudskih prava, ratni zločini, izbjeglička kriza, propaganda i lažne vijesti.

Svečana dodjela nagrada održana je tokom dvodnevnog Foruma medija Jugoistočne Evrope (SEEMF) u Tirani koji se ove godine održava pod sloganom „Novinarstvo će preživjeti! Rizici i mogućnosti za budućnost“. Na otvaranju Foruma koje je prethodilo svečanoj dodjeli, ukazano je na povećan broj napada i prijetnji na novinare u regionu, te je ulazano na potrebu da državne institucije u fokus svog rada postave promociju medijskih sloboda i nazavisnosti.

    Džana Brkanić