Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Suđenje se nastavlja u decembru s novim članom Vijeća

13. Novembra 2023.14:59
Suđenje Zoranu Neškoviću i ostalima za zločine počinjene u Rogatici bit će nastavljeno u decembru, nakon što je još jednom u ovom predmetu došlo do promjene člana Sudskog vijeća.

Zoran Nešković. Foto: BIRN BiH

Sudija Zoran Božić zakazao je u ovom predmetu statusnu konferenciju nakon što je posljednje ročište održano 25. septembra, a u međuvremenu članica Vijeća Mediha Pašić otišla u penziju.

“Odlukom predsjednika Suda, za novog člana imenovan je sudija Šaban Maksumić”, rekao je Božić, podsjetivši da je Vijeće i ranije promijenjeno kada je sudija Mira Smajlović otišla u penziju.

Božić je naveo da je do sada saslušano 26 svjedoka, a Tužilaštvo i Odbrane saglasili su se da se mogu koristiti do sada izvedeni dokazi. Kazali su da nemaju primjedbi na promjenu člana Vijeća.

Početkom februara također je promijenjen član Vijeća u ovom predmetu. 

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjeno nad civilima u zatočeničkom objektu “Rasadnik” u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine. Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali u svojstvu stražara u “Rasadniku”.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. decembar kako bi novi sudija imao vremena da se upozna sa predmetom.

Marija Taušan