Suđenje

Babić Dragan i ostali: Tužilaštvo traži mjere zabrane za optužene

2. Novembra 2023.13:10
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zabranu putovanja van države i druge mjere zabrane za Dragana Babića i Milivoja Maletića, optužene za ratne zločine počinjene na području Teslića tokom 1992. godine, dok Odbrane ovaj zahtjev smatraju neosnovanim.


Dragan Babić s braniteljicom Veselinkom Popović. Foto: BIRN BiH

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine 25. oktobra potvrdio optužnicu protiv Dragana Babića i Milivoja Maletića za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Teslića, Državno tužilaštvo zatražilo je mjere zabrane napuštanja boravišta uz svakodnevno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, zabranu putovanja van Bosne i Hercegovine, te zabranu sastajanja i prilaska na razmaku od 100 metara osumnjičenima i svjedocima.

“Iskustva da osumnjičeni, pa i optuženi, pobjegnu van BiH i tako postanu nedostupni organima gonjenja, kao i uticaj na svjedoke, opredijelili su nas da zatražimo ove mjere, kako bi osigurali legalno suđenje”, rekao je tužilac Ivan Matešić.

Naveo je kako je u razgovoru sa Odbranama, te zbog informacija o poslovima koje optuženi obavljaju na području Teslića, a što nije navedeno u optužnici, odlučio da mjeru zabrane napuštanja boravka ublaži na način da traži od Suda BiH da optužene obaveže da se svakih 15 dana javljaju nadležnoj policijskoj stanici.

“Na taj način oni bi mogli obavljati svoje poslove, što podrazumijeva da mogu izlaziti van Teslića, ali bi se, zbog naših mjera predostrožnosti, morali javljati policiji”, obrazložio je Matešić.

Veselinka Popović, braniteljica Dragana Babića, navela je kako smatra da su mjere neprecizirane i da nisu zasnovane na konkretnim dokazima.

“Tužilaštvo nigdje nije navelo da ima informacije da moj branjenik ima namjeru otići iz države, kao i da će razgovarati sa svjedocima, to su proizvoljne konstatacije Tužilaštva”, kazala je Popović.

Prema njenim riječima, optuženi Babić nema dvojno državljanstvo, te je mjera obaveznog javljanja u policijsku stanicu najkorektnija.

Branko Ristić, branilac Milivoja Maletića, nije imao primjedbi na mjere zabrane koje se odnose na sastajanje sa svjedocima i osumnjičenima, dok je mjeru zabrane putovanja ostavio Sudu na razmatranje.

“Zahvalio bih se tužitelju što je mjeru zabrane napuštanja boravka preinačio, jer je na taj način omogućio mom branjeniku da nastavi s radnim odnosom”, rekao je Ristić.

Babić u svojstvu bivšeg upravnika objekta i pripadnik Vojne policije, te Maletić, kao stražar u zatočeničkom objektu u Pribiniću, terete se da su tokom 1992. godine lično i s drugim osobama učestvovali u ubistvima i mučenjima najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, zatvorenici su većim dijelom bili civili i ratni zarobljenici koji su se nalazili u navedenom objektu u blizini Teslića.

“Počinjeni zločini rezultirali su smrću šest osoba – tri žrtve bošnjačke i tri žrtve hrvatske nacionalnosti – od kojih ni jedno ubistvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila usljed teških zlostavljanja i tjelesnih ozljeda”, navedeno je u ranijem saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine će odluku donijeti u zakonski predviđenom roku.

Selma Boračić Mršo