Suđenje

Peulići i Đurić: Početak suđenja krajem novembra

1. Novembra 2023.15:01
Suđenje Bošku i Davoru Peuliću te Petru Đuriću, koji se terete za zločine počinjene 1992. godine na području Travnika i Skender-Vakufa, počet će 29. novembra kada će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitati optužnicu i iznijeti uvodnu riječ, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.
Petar Đurić (desno). Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je naveo da se Tužilaštvo izjasnilo u pogledu konačne liste svjedoka te napisalo optužnicu koja ima konkretan sadržaj, ali u kojoj bi dosta toga trebalo razjasniti. Dodao je i da nije potrebno pozivati 20 svjedoka na opšte okolnosti.

Tužilac Edin Muratbegović je objasnio da su jasno navedeni svjedoci po tačkama optužnice, te predložio da se počne sa saslušavanjem svjedoka kako je i navedeno, među kojima su uglavnom oštećena lica.

“Mi ćemo svakako, vjerovatno, odustajati od nekih svjedoka, ukoliko se steknu uslovi“, naveo je Muratbegović.

Prema njegovim riječima, dio svjedoka se nalazi van BiH, o čemu će Sud biti blagovremeno obaviješten. Ranije je iz Tužilaštva najavljeno da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 materijalnih dokaza.

Branilac prvooptuženog Boška Peulića, Miodrag Stojanović, kazao je da na narednom ročištu neće iznositi odbranu, te se osvrnuo na ranija iskustva u kojima su svjedoci davali izjave na okolnosti koje nisu u iskazu. Zamolio je Tužilaštvo da se to ne dešava jer u takvim situacijama moraju svjedoka ispitivati naknadno.

Boško Peulić se optužnicom za zločine na području Travnika i Skender-Vakufa tereti u svojstvu komandanta 122. lake pješadijske brigade, a kasnije 22. lake pješadijske brigade Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, Đurić kao komandir jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, prvooptuženi Peulić je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – na platou Galića na planini Vlašić, u općini Travnik, te je propustio preduzeti mjere da kazni podređene.

Optuženima je na teret stavljeno učešće u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf. Oni su ranije negirali krivnju.

Bošku Peuliću se, u odvojenom predmetu, pred Državnim sudom sudi za zločine u Kotor-Varoši.

Početak suđenja je 29. novembra.

Aida Trepanić