Suđenje

Balaban Ranko i ostali: U novembru presuda za zločine u Bosanskom Novom

25. Oktobra 2023.15:56
Odbrane Ranka Baltića i Miroslava Kapetanovića ocijenile su da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su oni počinili zločine na području Bosanskog Novog u ljeto 1992. godine, te zatražile od Vijeća Suda BiH da ih oslobodi krivice.
Optuženi i branioci u predmetu “Balaban i ostali”. Foto: BIRN BiH

Odbrana Ranka Baltića se u završnoj riječi osvrnula na činjenicu da je optuženi prvo saslušan kao svjedok, nakon čega je optužen.

Baltićev branilac Radovan Stanić je u Državnom sudu kazao da njegov branjenik nije bio ni u Ekićima ni Alićima, niti je svjedočio razdvajanju muškaraca i žena na pravoslavnom groblju. Nije bio ni u streljačkom vodu na muslimanskom groblju kada su ubijeni muškarci, rekao je branilac.

“On nije bio ni na zadušnom ručku u kući pokojnog Radenka Baltića, niti zna šta se tamo govorilo“, rekao je Stanić.

Stanić je naveo da je tačno kako je njegov branjenik, sa braćom Draganom i Stojanom te ujacima, otišao do kuće Mirka Odžića, gdje su se rasporedili po šumama i čuvali stražu.

Odbrana Ranka Baltića osporavala je iskaz svjedoka Zorana Kenjalo koji je potpisao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH.

“Nakon sedam godina suđenja, sa sigurnošću mogu reći da Tužilaštvo nije dokazalo da je Baltić počinio djela koja mu se stavljaju na teret, niti je imao saznanja o napadima“, rekao je branilac Stanić, te dodao da njegov branjenik tada nije bio vojno angažovan.

Odbrana smatra da je Tužilaštvo BiH prihvatilo haški koncept saučesništva, te upozorio Vijeće Suda BiH da tome ne podlegne.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je Baltić uradio bilo kakvu radnju“, naveo je Stanić i predložio Sudu da njegovog branjenika oslobodi optužbe.

Sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH potpisali su ranije Zoran i Stojan Kenjalo te Dragan Balaban, koje je Sud BiH osudio na ukupno 19 godina zatvora za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje Bošnjaka na području opštine Bosanski Novi.

Odbrana Miroslava Kapetanovića navela je da su imali zahvalnu poziciju jer niko od svjedoka nije spomenuo optuženog.

“Ne mogu Kapetanović i drugi da trpe štetne posljedice zbog neefikasnosti Tužilaštva koje 25 godina vodi istragu. Normalno je da će stvarni počinitelji umrijeti i neće se moći procesuirati“, rekao je branilac Rade Ćulibrk, te podsjetio da su i ranije prigovarali da optuženi nisu bili u Alićima i Ekićima.

On je naveo da Državno tužilaštvo nije predočilo nijedan dokaz kojim bi potkrijepilo optužbu protiv Kapetanovića, napominjući da je optuženi u to vrijeme bio maloljetnik.

“Mi nemamo šta da osporavamo, njega niko nije spomenuo i zbog toga predlažem da ga Sud oslobodi optužbi“, zaključio je Ćulibrk.

Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović optuženi su s Rankom Balabanom, Rajkom Karlicom, Milenkom Brčinom, Mirkom Odžićem, Milenkom Babićem, Ratkom Goronjom, Nikolom Reljićem i Draganom Baltićem za zločine počinjene u Bosanskom Novom.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Sudsko vijeće je konstatovalo da je završen dokazni postupak, te za 22. novembar zakazalo izricanje presude.

Selma Boračić Mršo