Suđenje

Srabović i ostali: Samo predali privedeno lice

19. Oktobra 2023.12:05
Na suđenju za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Odbrane ispričao je kako je s optuženim Abidom Arapčićem i svjedokom S-2 dovezao jedno privedeno lice, ali je naveo da nisu ulazili u pritvor.
Abid Arapčić, Refik Morankić, advokat Meris Ćato i Ahmet Bajrić. Foto: BIRN BiH

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je nakon duže pauze bez optuženog Senaida Ćosića, koji je u međuvremenu preminuo. Na poziv Odbrane Arapčića, saslušan je svjedok Senad Malkić, koji je kazao da je oko 10. juna 1992. pristupio Vojnoj policiji.

Malkić je naveo da je u Vojnoj policiji zatekao Arapčića i svjedoka Tužilaštva S-2, a da im se komandir zvao Sejo. Na pitanje o zatvoru koji je bio u nekadašnjoj klaonici u Modracu, svjedok je rekao da ne zna ništa, ali je ispričao kako su jednom priveli jedno lice.

“Po komandi Seje, trebali smo da privedemo naše lice koje je pobjeglo s linije… Bio je S-2, Abid je iza sjedio… Rekao je samo da ga predamo dole. Mi smo ga predali, nismo se zadržavali”, kazao je svjedok.

Dodao je da ni Arapčić ni S-2, kao ni on, nisu ulazili u objekat. Malkić se nije mogao precizno sjetiti kada se desilo ovo privođenje i kada je on otpušten iz Vojne policije nakon što je bez odobrenja otišao na igranku. Prvobitno je rekao da je otpušten 20-ak dana nakon što je primljen, a poslije je govorio da je to bilo krajem jula. Naveo je da Arapčić nije bio tu kada je otpušten i da je čuo da je otišao u pratnju konvoja.

Svjedok je kazao da optuženog Refika Morankića poznaje kao ugostitelja i da ga nije viđao u Vojnoj policiji.

“Samo se Sejo pitao”, rekao je Malkić.

Odbrana Arapčića je među materijalnim dokazima uložila fotografije optuženog iz ranijeg perioda, kao i dokumente kojima dokazuje kada je položio vozački ispit.

Arapčić i Morankić optuženi su sa Zijadom Srabovićem, Ahmetom Bajrićem, Pašagom Čajićem, Samirom Džambićem i Mirsadom Žilićem za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, počinjena od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i Hrvatskog vijeća obrane Modrac, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Tužiteljica Eldina Biuk na ročištu je pročitala iskaz Ratka Marjanovića, koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao pristupiti u sudnicu. Svjedok je u istrazi naveo da je živio u Lukavcu i da je bio na ulici kada su ga uniformisana lica odvela u klaonicu. Kazao je da je tu bio zatvoren tri mjeseca i da je tučen.

“Tog Fiku sam vidio jednom, dva puta”, rekao je Marjanović.

Svjedok je u iskazu iz 2018. kazao da je lošeg zdravlja i da se ne sjeća nikog i da je, kako je naveo, bilo dobrih i loših ljudi.

Odbrana Čajića kazala je da nema prijedloga za izvođenje dokaza, a Odbrane Džambića i Žilića najavile su materijalne dokaze koji će biti uloženi u nastavku suđenja, 16. novembra.

Marija Taušan