Suđenje

Radić Pero i ostali: Muškarce odvojili i odveli prema Vodicama

17. Oktobra 2023.16:25
U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je s majkom i mlađim bratom odveden u školu u Malešiće, gdje je na putu sreo optuženog Vladu Ristanovića, a po dolasku u školu vidio je i optuženog Peru Radića.
Pero Radić. Foto: BIRN BiH

Suad Islamović ispričao je kako je početkom rata s roditeljima i dvojicom braće živio u selu Jusići. On je naveo da su bili u Dubravama, a kada su čuli da je predano oružje u Jusićima i da je srpska vojska garantovala da neće imati problema, vratili su se u Jusiće.

Kako je ispričao, 27. maja 1992., dok je obavljao poslove oko stoke, ispred štale je vidio tenkove u Nadrovićima koji su bili okrenuti prema njegovom selu, te čuo pucanj iz tenka. Pala je granata, ali nije znao tačnu lokaciju.

Nakon toga, s majkom i mlađim bratom je otišao u podrum kuće Hazira Smajlovića, kada je počelo pucanje po selu. Neki čovjek, prema njegovim riječima, otvorio je vrata podruma i rekao njegovom amidži Huseinu Islamoviću da izvede sve ljude iz podruma, nakon čega su ih postrojili i poveli prema autobusnoj stanici u Jusićima.

“Muškarce su odvojili i odveli prema Vodicama, držali su ruke iznad glava, a kuće u selu su gorjele“, prisjetio se svjedok dešavanja iz maja 1992. godine.

On je kazao da je na stanicu došao Vlado Tošanov, kojeg je poznavao od ranije, te uperio pušku u vrat njegovoj majci, tražeći da mu kaže gdje se krije njegov stariji brat Dževad.

“Vlado je držao krvav nož i brisao ga. Bio je mangup, volio se dokazivati, a ja sam se tada od straha umokrio“, ispričao je svjedok.

Po dolasku u Malešiće, žene i djecu su, prema iskazu svjedoka, smjestili u učionice, a on je s majkom i mlađim bratom bio u istoj učionici u koju, kako je naveo, dolazi Pero Jarac, kojeg je poznavao jer je imao prodavnicu.

“Pero je uzeo motorolu i rekao: ‘Ovdje je završeno, udrite po Anđelićima’, zatim je  kroz prozor vidio ljude koje su postrojili za strijeljanje, prišao je prozoru i rekao im: ‘To se ne radi ovdje'“, prepričao je svjedok  Radićeva riječi kojih se sjeća.

Nakon toga je ispred škole, kako je rekao, došao transporter kojim je jedna grupa muškaraca odvezena, a druga natjerana da krene pješke.

U školi su, ispričao je, ostali do 15 sati, kada ih autobusima odvoze prema Kalesiji.

“Saznao sam da su mi amidža i drugi rođaci i komšije ubijeni, a kuća dignuta u vazduh“, rekao je svjedok.

Pero Radić i Vlado Ristanović optuženi su  sa Božom Vidovićem, Petkom Tomićem i  Brankom Studenom za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Suđenje se nastavlja 24. oktobra.

Selma Boračić Mršo