Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Svjedok govorio o lošem iskustvu tokom saslušanja u istrazi

16. Oktobra 2023.16:31
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Državnog tužilaštva negirao je da je u iskazu 2018. godine rekao da je optuženi Ćamil Ramić bio nadređen rezervnom sastavu policije.
Ćamil Ramić s braniteljicom Vasvijom Vidović. Foto: BIRN BiH

Svjedok Enes Hodžić kazao je na početku ročišta da mu je optuženi Ćamil Ramić prvi rođak, te da je s porodicom živio u Višegradu, odakle je pobjegao u rodno selo u blizini Crnog vrha, gdje su organizovali seoske straže do formiranja Teritorijalne odbrane.

Rekao je da je angažovan u rezervni sastav policije, te da su s Crnog vrha prešli u Međeđu, a nakon što je ovo mjesto granatirano, otišli su u selo Huremi. Tu je, kako je kazao, u kući Nedžiba Hurema napravljen pritvor za zarobljenike.

Prema riječima svjedoka, on nije bio učesnik akcije na Meremišlju, ali je jedne prilike vidio zarobljenike Miću Obradovića i Branu Šimšića, koje je odranije poznavao.

“Šimšić mi je rekao da je s njima i neki Tanasković, ali njega nisam znao”, izjavio je svjedok.

Upitan za nadležnosti, svjedok je kazao kako je njemu nadređeni bio Emil Kos, te da je povremeno dolazio i Ćamil Ramić.

Tužilac na zamjeni Vladimir Simović predočio je svjedoku iskaz dat tokom istrage u Tužilaštvu BiH 2018. godine, a u kojem je naveo kako mu je “Ćamil Ramić bio nadređeni, a Emil Kos njegov zamjenik”.

“Otkud ja to znam, mene je i tada neki istražitelj pitao i isto sam mu rekao, a on mi je nakon toga rekao ovim riječima: ‘Sve ti znaš, samo lažeš’, bio je neprijatan baš”, ispričao je svjedok.

Hodžić je kazao kako misli da je za čuvanje zarobljenika bio zadužen Hamed Zilić, koji je stalno bio ispred pritvora i određivao smjene čuvara.

Rekao je da nije išao u akciju na Strmicu i Strgačinu 1993. godine, već je nakon dva do tri dana poslan da pregleda teren. Tada ih je zaustavio srpski vojnik, koji se predao i kazao da ima još jedan ispod mosta i da je ranjen.

“Mi smo oprezno sve pregledali, vidjeli ga ispod mosta, imao je pušku uz sebe, te sam mu, s tim srpskim vojnikom, pomogao da dođe do kombija”, objasnio je svjedok, a potom dodao kako su ranjenog vojnika odvezli u Goražde u bolnicu, a drugog u pritvor, gdje je, prema svjedokovom sjećanju, bilo oko 20 zarobljenika.

Tokom unakrsnog ispitivanja, braniteljicu Ninu Karačić Brković, koja mijenja Vasviju Vidović, zanimao je period ranjavanja optuženog Ramića, te je svjedok rekao da zna da je bio ranjen, jer su zajedno bili smješteni u kući Arifa Hurema.

“Ja sam ga hranio, kupao, bio je baš teško ranjen, te mu je doktor tu izvadio metak, koji je prošao kroz ruku i zaustavio se u sljepočnici, tako da nije išao u bolnicu”, ispričao je svjedok Hodžić.

Ramić je s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom optužen za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 23. oktobra.

Selma Boračić Mršo