Suđenje

Balaban Ranko i ostali: Odbrane tvrde da nisu dokazane radnje optuženih u Bosanskom Novom

11. Oktobra 2023.16:54
Odbrane su od Državnog suda zatražile da Nikola Reljić i Dragan Baltić budu oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Bosanskog Novog počinjene u ljeto 1992. godine koje, prema njima, nije dokazalo Tužilaštvo BiH, upozoravajući da "Vijeće ne podlegne zaključivanju o saučesništvu po uzoru na Haški tribunal".
Optuženi i branioci u predmetu “Balaban i ostali”. Foto: BIRN BiH

Rade Golić, branilac optuženog Nikole Reljića, rekao je da je krucijalni dokaz Odbrane uputstvo Kriznog štaba, kojim potvrđuju da nije postojao nacrt ni plan preuzimanja vlasti u Bosanskom Novom, što je potvrdio i svjedok Radomir Pašić.

“Pašić je rekao da to uputstvo nikada nije stupilo na snagu“, rekao je Golić.

Prema tvrdnjama Odbrane, do napada na sela Ekiće i Aliće dolazi iz osvete nakon ubistva mladog oficira Radenka Baltića, te da nije bilo plana progona Bošnjaka.

“Ova Odbrana nije osporavala da je došlo do pojedinačnog, izolovanog incidenta“, rekao je Golić, te dodao da se na osnovu provedenih dokaza može zaključiti da nije postojao širok i sistematičan napad na području Bosnaskog Novog.

“Kako ovo nije dokazalo Državno tužilaštvo, predlažem da Sud oslobodi Reljića svih optužbi“, rekao je Golić, kao i da izražavaju dukobo žaljenje zbog svih stradalih te porodicama žrtava upućuju saučešće.

U završnoj riječi se osvrnuo na svjedočenja lica koja su potpisala sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH, navodeći da njima nije rečeno da su obavezni svjedočiti.

“Ovo ukazuje na moguće manipulacije“, rekao je Golić.

Sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH potpisali su ranije Zoran i Stojan Kenjalo, te Dragan Balaban, koje je Sud BiH osudio na ukupno 19 godina zatvora nakon što je prihvatio sporazum kojim su priznali krivicu za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje Bošnjaka na području opštine Bosanski Novi.

Golić je naveo kako ovi svjedoci nisu rekli da su vidjeli optuženog Reljića, već su pretpostavili da je on tu morao biti.

I Odbrana Dragana Baltića osporavala je iskaze ova tri svjedoka koja su potpisala sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH.

“Nakon sedam godina suđenja, sa sigurnošću mogu reći da Tužilaštvo nije dokazalo da je Baltić počinio djela koja mu se stavljaju na teret, niti je imao saznanja o napadima“, rekao je branilac Siniša Dakić, te dodao da njegov branjenik tada nije bio vojno angažovan.

Dakić je kazao da je tačno da je Baltić krenuo s braćom i Milanom Balabanom do kuće Gojka Odžića, te nije bio na sahrani Radenka Baltića, niti je bio upoznat s dogovorima nakon sahrane.

“Svjedok Željko Grbić je naveo da je sve vrijeme bio s Draganom u voćnjaku kraj kuće Odžića, te da nisu išli u Ekiće i Aliće, kao i to da nisu ulazili ni u pravoslavno, ni u muslimansko groblje“, rekao je Dakić, te dodao kako njegovog branjenika niko nije pomenuo da je bio na groblju prilikom ubistva muškaraca iz ovih sela.

Odbrana smatra da je Tužilaštvo BiH prihvatilo haški koncept saučesništva, te upozorio Vijeće Suda BiH da tome ne podlegne.

„Tužilaštvo smatra da je dovoljno dokazati da je Baltić viđen kod fazanerije, ali Tužilaštvo nije dokazalo da je Baltić uradio bilo kakvu radnju“, naveo je Dakić, te predložio Sudu da njegovog branjenika oslobodi optužbe.

Optuženi Baltić se obratio Vijeću rekavši da mu je žao svakog stradalog, ali da on ničim nije tome doprinio.

Nikola Reljić i Dragan Baltić optuženi su zsa Rankom Baltićem, Rankom Balabanom, Rajkom Karlicom, Milenkom Brčinom, Mirkom Odžićem, Milenkom Babićem, Ratkom Goronjom, Miroslavom Kapetanovićem i Rankom Grabom za zločine počinjene u Bosanskom Novom.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Iznošenje završnih riječi se nastavlja 25. oktobra.

Selma Boračić Mršo