Suđenje

Peulići i Đurić: Negirali krivicu za zločine u Travniku i Skender-Vakufu

5. Oktobra 2023.12:13
Boško Peulić, Petar Đurić i Davor Peulić izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za zločine počinjene 1992. godine na području Travnika i Skender-Vakufa.

This post is also available in: English

Petar Đurić (desno). Foto: BIRN BiH

Trojica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) su pred Lejlom Konjić Dragović, sutkinjom za prethodno saslušanje, kazali kako nisu krivi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji im se optužnicom stavljaju na teret.

Boško Peulić se optužnicom tereti u svojstvu komandanta 122. lake pješadijske brigade, a kasnije 22. lake pješadijske brigade Krajiškog korpusa VRS-a, Đurić u svojstvu komandira jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a.

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, Boško Peulić je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – na platou Galića na planini Vlašić, u općini Travnik, te je propustio preduzeti mjere da kazni podređene.

Optuženima je na teret stavljeno učešće u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf.

Ranije je najavljeno da će navode optužnice Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 materijalnih dokaza.

Sud BiH je u augustu vratio optužnicu na doradu Tužilaštvu.

Čitanje optužnice i datum početka suđenja bit će naknadno poznati.

Aida Trepanić


This post is also available in: English