Suđenje

Muratović i ostali: Sin se nije vratio s linije

5. Oktobra 2023.16:38
Svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako je njen sin otišao na liniju iz naselja Jardan kod Zvornika, nakon čega je čula da je zarobljen, te nekoliko mjeseci kasnije pozvana na identifikaciju tijela u Ugljevik.
Optuženi u predmetu Muratović i ostali: Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Gospava Lazić je kazala da je njen sin Rade Lazić imao 21 godinu i bio vojno angažovan u Jardanskoj seoskoj četi Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Prema njenim riječima, Rade je 20. janura 1993. sa Srećom Janjićem i Milanom Radovićem krenuo na liniju.

“Sutradan su došli neki ljudi i rekli da je zarobljen“, ispričala je svjedokinja.

Ona je kazala da su ih nakon šest mjeseci pozvali da dođu u Ugljevik kako bi identificirali tijela ubijenih.

“Kada sam vidjela tijelo, to je bilo strašno; nije imao nijednog zuba, na nozi je bila rupa. Više nisam imala snage da gledam“, rekla je svjedokinja, dodajući da je tu bio i patolog Zoran Stanković.

Ona je od komšije, kojem je to ispričao izvjesni Sead električar, čula da su oni zarobljeni i odvedeni u Sapnu, gdje su ih mučili.

“On mi je rekao da se Srećo objesio dok su njih tukli, pa bacali u vodu i ako bi se pomjerali, opet bi ih vadili i tukli“, ispričala je.

Odbranu je zanimalo da li svjedokinja ima saznanja na kojim je sve ratištima bio njen sin, ali to nije znala. Branilac Ifet Feraget je rekao da ima obdukcioni nalaz tijela ubijenog Lazića od 5. marta 1993., te da to nije šest mjeseci od njegovog nestanka.

Ferageta je zanimalo zašto svjedokinja nije u izjavama datim tokom istrage pominjala saznanja od Seada električara, međutim, navela je da se ne sjeća.

Svjedokinja Lazić je svjedočila na suđenju Muji Muratoviću, Rasimu Omeroviću, Asimu Aliću, Fadilu Mujiću i Ismetu Memiću, koji su optuženi za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Borivoje Lazić, stric ubijenog Radeta, ispričao je da su bili u istoj vojnoj jedinici, te da je njegov nećak sa Janjićem i Radovićem krenuo u smjenu, dok je svjedok bio na liniji iznad Tisove Kose. Svjedok je naveo kako su njih trojica išli pješke i zabunom, misleći da je to rov Zvorničke brigade, ušli u rov Armije BiH iz Sapne.

“Oni su ih tu pokupili i čuo sam da su živi odvedeni u Sapnu, a potom ubijeni“, rekao je svjedok, te dodao da su tijela identifikovana u Ugljeviku, a patolog Zoran Stanković je obdukciju radio u Zvorniku.

Oboje svjedoka su izjavili da ne poznaju optužene.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra.

Selma Boračić Mršo