Suđenje

Radić Pero i ostali: Komšiju Vladu vidjela na vratima podruma s puškom

3. Oktobra 2023.16:31
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako su se nakon granatiranja Jusića sakrili u podrum i da se na vratima pojavio naoružan Vlado Ristanović.
Vlado Ristanović i Božo Vidović. Foto: BIRN BiH

Sadika Hasanović je kazala da je, zbog straha, sa djecom bila otišla iz Jusića na desetak dana te je, kad se vratila, čula da je srpska vojska dolazila tražiti oružje. Navela je da su muškarce odvodili na ispitivanje, a njenog supruga maltretirali.

“Dvadeset sedmog maja sam ustala s mužem i djecom da kopamo krompir… Neko je rekao: ‘Nemojte da idete, danas nije dobar dan'”, prisjetila se Hasanović, dodajući da je uslijedilo granatiranje i da su se sakrili u podrum kod Mehmeda Junuzovića.

Svjedokinja je navela da su provaljena vrata podruma i ugledala je Jasmina Hasanovića i Vladu Tešanovića, odnosno Ristanovića, kako je kasnije rekla, koji je imao pušku.

“Vlado je bio komšija, znali smo se… Prišao je kćerki, uzeo je za kosu i rekao: ‘Ko će ti je zaklati?’ Muž je pitao: ‘Zašto, komšija?’, a Vlado je rekao da mu balije nisu komšije”, kazala je Hasanović.

Ispričala je da je bilo puno vojske, da su muškarci razdvojeni i da je pucano preko njihovih glava. Rečeno im je da će se muškarci vratiti za dva do tri dana, a žene su odvedene u susjedno selo Malešić. Kad su dovedene u Malešić, kako je kazala, vidjela je kako muškarce, s rukama na potiljku, odvode u pravcu Kozluka, među kojima je bio i njen suprug.

“Pokazao mi je glavom, kao da se ne bojim”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je dodala da su žene i djeca iz škole odvezene prema Memićima i da je na kraju otišla u Njemačku. Kazala je da su 1998. pronađeni posmrtni ostaci njenog supruga u masovnoj grobnici, zajedno s drugim njegovim rođacima. Svjedokinja je rekla da je njena kuća u Jusićima zapaljena.

Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Na pitanja Odbrana, Hasanović je potvrdila da su 27. maja s njom bile njena sestra, svekrva i druge žene, za koje je branilac Radivoje Lazarević napomenuo da su svjedočile u ovom predmetu.

Svjedokinja je rekla da muškarci u Jusićima nisu držali straže i nisu bili naoružani.

Na pitanja branioca Miloša Perića, ona je rekla da ne može opisati kako je Ristanović izgledao, ali je rekla da i danas šeta po njenoj zemlji, što je čula od sestre.

Branilac je pitao zbog čega u istrazi nije spomenula da je optuženi njenom suprugu rekao da mu balije nisu komšije, na šta je ona kazala da je sve isto govorila. Potvrdila je da je nakon napada vidjela krvavu Zumru, ali nije čula da joj je pomoć pružio Ristanović.

Suđenje se nastavlja 17. oktobra.

Marija Taušan