Suđenje

Markočević i Đukić: Ruski rulet s pritvorenicima u policiji

2. Oktobra 2023.13:04
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, posljednji svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je uhapšen početkom juna 1992. i kako je premlaćivan tokom zatočeništva u Pribiniću i policiji.
Marinko Đukić (desno) s braniocem Brankom Ristićem. Foto: BIRN BiH

Sejdo Karahodžić je kazao da je sa grupom muškaraca odveden i zatvoren u Pribinić, gdje su udarani, a nakon sedam dana prebačeni u policiju. Tu je, kako je naveo, bila i grupa muškaraca na ćelavo ošišanih.

“Taj Piko je bio u maskirnoj uniformi… on je gore bio neki bog i batina”, rekao je Karahodžić.

Ispričao je kako je Piko izdvojio jednog ćelavog i njega te ih udarao, prilikom čega mu je slomio zub.

Jedne noći, kako je izjavio, ušla su četvorica u maskirnim uniformama i istukla sve pritvorene osim njega, a potom se vratili i samo njega udarali.

“Tri dana nisam mogao ustati s poda”, kazao je Karahodžić.

Dok je ležao, kako je naveo, dolazio je Marinko Đukić i rekao: “Odlično.” Svjedok je kazao da je dolazio i Dušan Kuzmanović i da je igrao ruski rulet s pritvorenicima. Naveo je da su Đukić i Kuzmanović bili u maskirnim uniformama.

Svjedok je rekao da su poslije sedam dana ponovo odvezeni u Pribinić, gdje su maltretiranja nastavljena, a poslije 13 dana su odvedeni u razmjenu.

Kako je ispričao, Đukić im je kazao da idu u razmjenu, da odu do kuće po stvari i da povedu žene i djecu. Rekao je da je Đukić bio i u autobusu i da se s njim korektno pozdravio.

Na pitanja branioca Branka Ristića, kazao je da je Đukić, kada ga je vidio u pritvoru, stajao na vratima. Rekao je da je i u istrazi govorio da je optuženi bio u autobusu, ali da možda nije uneseno.

Đukić je optužen s Predragom Markočevićem za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Markočević je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe. S njima se sudilo i Dušanu Kuzmanoviću, nekadašnjem načelniku SJB-a, ali je on nedavno pobjegao.

Tužiteljica Enisa Adrović pročitala je iskaz svjedoka Josipa Petrovića, koji je govorio o hapšenju i zlostavljanju u policiji.

Kazao je da ga je pred stanicom udarao Piko, a da su se zlostavljanja nastavila i unutra, te da su uslovi bili vrlo loši.

Ispričao je kako je jedne prilike došla grupa iz policije, među kojima Đukić i Kuzmanović, koji je prislanjao pištolj jednom od ćelavih pritvorenika.

“Stavio mu kolt u usta. Vidio sam kako se burence okreće”, naveo je Petrović.

Rekao je da su poslije prebačeni u Pribinić, gdje je najgore bilo u smjeni policajca Tome Mihajlovića. Ispričao je da je tu doveden pretučeni mladić Zlatan Đinić, koga je ranije vidio u policiji, a koji je podlegao.

Odbrana je prigovorila čitanju iskaza ovog svjedoka, jer nije iz Hrvatske dostavljena potvrda o njegovoj smrti.

Na početku ročišta Vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Markočeviću i Đukiću, a umjesto toga zabranilo im je putovanja.

Tužiteljica Adrović je kazala da je učestala praksa da optuženici za teška djela pobjegnu. Navela je da je Tužilaštvo dobilo informacije da Đukić prodaje firmu i da postoji sumnja da će pobjeći.

Đukić je rekao da on u toj firmi ima jedan i po posto dionica i da vlasnici prodaju dijelove imovine prije stečaja.

Branilac Duško Panić kazao je da Markočević ima samo državljanstvo BiH i da bi u slučaju bjekstva bio podložan ekstradiciji.

Za 16. oktobar zakazana je završna riječ Tužilaštva.

 

Marija Taušan