Suđenje

Bužimkić i ostali: Tijela očeva dobili na razmjeni

2. Oktobra 2023.17:04
U nastavku suđenja optuženima za zločine na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su njihovi očevi nestali početkom jula 1995. i da su njihova tijela dopremljena nekoliko mjeseci kasnije.
Senad Bužimkić (desno). Foto: BIRN BiH

Borislav Bogun ispričao je kako je njegov otac Cvijo bio vojno angažovan u Petom bataljonu Novogradske brigade, te da mu je stric Radovan rekao da je 4. jula 1995. nestao u borbi kod Krupe na Uni.

“U decembru je njegovo tijelo razmijenjeno i stric ga je prepoznao po zubima”, ispričao je svjedok.

I drugi svjedok Branko Bundalo kazao je kako je njegov otac Mirko zarobljen 3. na 4. juli 1995. godine na Osmačama, blizu Krupe.

“Ja sam bio na sarajevskom ratištu, a sestra je nazvala komandu i javila mi da je otac nestao”, ispričao je.

Prema njegovim riječima, razmjena tijela bila je u decembru 1995. godine, te on, sa stricom i tetkom, prilikom identifikacije nije želio prihvatiti tijelo.

“Mi njega nismo mogli identifikovati, nismo bili sigurni da je on”, rekao je svjedok i naveo kako je bilo ukupno osam tijela.

Kako je kazao svjedok, tijela su prevezena u Banju Luku, te je 2005. godine urađena identifikacija uz pomoć anlize DNK, koja je bila podudarna s njegovom i bakinom.

Branilac Hasan Feladžić pitao je svjedoka da li mu je poznato da su ti ljudi, među kojima i njegov otac, poginuli u akciji na Suhoj Međi – Kobiljaku, što je svjedok negirao.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici voda Vojne policije 511. brigade Armije BiH.

S obzirom da je predmet protiv Bužimkića i ostalih spojen s postupkom protiv Ćehića, koji je naknadno optužen za učešće u istim zločinima, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH Željka Marenić naložila je Državnom tužilaštvu da dostavi objedinjenu optužnicu.

Tužilaštvo je zatražilo i produženje pritvora za optuženog Ćehića, navodeći da se okolnosti zbog kojih mu je i određen pritvor nisu promijenile.

“On ima državljanstvo Hrvatske, rodbinski je povezan sa Austrijom i za BiH ga ništa ne veže, niti ovdje ima imovine”, rekla je tužiteljica Čobović.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Selma Boračić Mršo