Suđenje

Avdičević i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog Efendića

29. Septembra 2023.10:35
Suđenje za zločine počinjene kod Sapne odgođeno je jer se optuženi Muharem Efendić nije pojavio u sudnici.
Muharem Efendić (desno) s braniocem Mirkom Lekićem. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić Dedović je kazala da se optuženi Efendić obratio Sudu podneskom u kojem je upitao da ne dolazi na ročišta, što je odbijeno. Ona je podsjetila da je Sud ranije donio rješenje da se postupak u odnosu na Efendića neće razdvojiti.

Sutkinja Ćosić Dedović je navela da će se svjedoci koji su pristupili današnjem ročištu morati vratiti, čime su nastali sudski troškovi u iznosu od 780 konvertibilnih maraka, koje će naredni put Efendić morati platiti, ukoliko se ponovi ista situacija. Poručila je da će ga na naredno ročište  privesti Sudska policija.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 7. oktobra prošle godine, ali pretresi nisu održavani zbog, kako je ranije navela sutkinja Ćosić Dedović, zdravstvenog stanja Efendića, za kojeg su vještaci utvrdili da može učestvovati u postupku.

Efendić je optužen sa Dževadom Avdičevićem, Ahmetom Hadžajlićem i Izetom Ikanovićem za zlostavljanje trojice zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske u Rastošnici, kao i strijeljanje dvojice po prijekom sudu. Prema optužnici, oni su bili na komandnim pozicijama u Armiji BiH na području Teočaka i Kalesije.

Nastavak suđenja je 6. oktobra.

Aida Trepanić