Suđenje

Muratović i ostali: Saznanja o stradanju civila u Pantićima

28. Septembra 2023.15:57
Svjedoci Državnog tužilaštva su rekli da su čuli kako su prilikom napada na zaselak Pantići kod Zvornika 8. oktobra 1992. godine stradali civili.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Milorad Šakotić se prisjetio da je 8. oktobra 1992. godine bio na položaju kada se čula pucnjava jedinici iza leđa, odnosno iz pravca zaseoka Pantići koji pripada selu Malešić.

Pojasnio je da lično tamo nije tada išao, ali jesu ljudi iz čete koji su bili iz sela.

“Čuo sam za te civile, da su u zaseocima Pantići, Vidovići i Lukići nastradali“, kazao je on, te dodao kako misli da je bilo preživjelih u Pantićima, među kojima i Spomenka Pantić.

On je pojasnio i da nije znao koja je konkretno jedinica učestvovala u napadu, ali se radilo o Armiji BiH.

Šakotić je svjedočio na suđenju Muji Muratoviću, Rasimu Omeroviću, Asimu Aliću, Fadilu Mujiću i Ismetu Memiću, koji su optuženi za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Savo Kulić je ispričao da 8. oktobra 1992. nije bio u selu Malešići, ali je čuo da su tog dana u Pantićima, osim vojske, stradali i civili, te naveo imena nekih od najstarijih. Dodao je da je istog dana u napadu na Vidoviće nestao njegov brat, čije posmrtne ostatke su pronašli nakon više od dva mjeseca.

Oba svjedoka su na početku svjedočenja navela da ne poznaju optužene.

Nakon saslušanja svjedoka, predsjedavajuća sutkinja Vesna Jesenković je, zbog efikasnosti, zatražila od Tužilaštva da napravi novu tabelu sa svjedocima i okolnostima za svaku tačku optužnice na koje ih planira saslušati.

Suđenje se nastavlja 5. oktobra.

Lamija Grebo