Vijest

Svjedoci: Živanović „nije komandovao operacijom u Srebrenici“

22. Septembra 2023.15:52
Dva bivša pripadnika Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) pred sudom u Beogradu izjavila su da Milenko Živanović 1995. godine nije komandovao operacijom zauzimanja Srebrenice nakon koje je uslijedio genocid.
Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Milenko Jevđević, ratni komandant bataljona veze u Drinskom korpusu VRS-a, danas je Višem sudu u Beogradu rekao da komandant korpusa Milenko Živanović nije komandovao operacijom „Krivaja 95“ za zauzimanje Srebrenice.

Saslušan kao svjedok odbrane, Jevđević je okrivio nasljednika optuženog Živanovića, Radislava Krstića, koji je već osuđen za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Jevđević je pred sudom kazao da je primijetio da su Živanović i Krstić, koji je u to vrijeme bio načelnik štaba Drinskog korpusa, bili u lošim odnosima.

Početkom jula 1995. godine, kada su počele pripreme za operaciju, Jevđević je otišao na istureno komandno mjesto, gde je operativno vođena ofanziva „Krivaja 95“.

„Tokom vremena koje sam proveo na IKM-u (istureno komandno mesto) zaključio sam da funkcija komande nije u njegovim (Živanovićevim) rukama i da je bio po strani dok je ta operacija trajala“, kazao je Jevđević.

Jevđević je naglasio da je, kada je išao na komandno mjesto, sreo Živanovića, koji mu je, misleći na operaciju „Krivaja 95“, rekao: „Svi ćete završiti u Hagu“.

Dragan Golijanin, bivši službenik u kancelariji za regrutaciju i kadrove Drinskog korpusa, takođe je sudu rekao da od kraja juna 1995. godine „niko nije njega (Živanovića) konsultovao ni o čemu”.

Tužilaštvo navodi da je Živanović u julu 1995. komandovao ofanzivom „Krivaja 95“ za zauzimanje Srebrenice, koja je okončana ubistvima više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka i proterivanjem oko 40.000 žena, djece i starijih ljudi.

Njemu se sudi i za naređivanje i učešće u prisilnom preseljenju civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice. Protiv Živanovića optužnicu su takođe podnijeli i tužioci u Bosni i Hercegovini.

Živanović je negirao da je odgovoran za bilo kakav zločin, tvrdeći da je 15. juna 1995. godine obaviješten da više neće biti komandant Drinskog korpusa, te da je dužnost zvanično predao 13. jula, a da je u međuvremenu zapravo bio „penzionisani komandant”.

Izjavio je da je u noći između 11. i 12. jula napustio to područje i otišao kod brata u Vlasenicu.

Njegov nasljednik na mestu komandanta Drinskog korpusa, Radislav Krstić, osuđen je 2004. na 35 godina zatvora. Krstić je bio prva osoba koju je Haški tribunal osudio za genocid.

Živanović je 2013. godine svjedočio na suđenju političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu pri čemu je naglasio da nikada nije postojao plan da se Bošnjaci protjeraju iz Srebrenice ili ubiju.

Milica Stojanović