Suđenje

Avdičević i ostali: Nestanak vojnika na Majevici

22. Septembra 2023.12:45
Na suđenju za zločine kod Sapne, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je jedan vojnik nestao prilikom napada na vojne položaje na području Majevice 21. aprila 1993.
Kompleks pravosudnih državnih institucija. Foto: BIRN BiH

Radenko Kukarić je kazao da je bio u Interventnom vodu Druge majevičke brigade i da je u aprilu bio na položaju na Banj brdu.

“Ujutro oko četiri sata 21. aprila kolega je izašao i primijetio vojnike Armije BiH. Došli su iz pravca Teočaka” , kazao je Kukarić.

Ispričao je da je došlo do pucnjave i da su se povlačili, a oko komande su našli 30 mrtvih vojnika, te grupu koja se sakrila. Naveo je da je od tih koji su se skrivali čuo kako je Budimir Jovanović krenuo drugim putem i da je zarobljen.

“Budimir se vodio kao nestao. Bio je na spisku, tražen je svaki put kad je bila razmjena”, rekao je svjedok.

Dodao je da je kasnije od porodice čuo da je došlo do razmjene i da je Jovanović sahranjen. Na pitanja Odbrana, Kukarić je precizirao da je bio pripadnik izviđačko-diverzantske jedinice “Kobre”. Rekao je da se dio vojske povlačio prema Tečaku, a dio prema Tuzli.

On je svjedočio na suđenju Dževadu Avdičeviću, Ahmetu Hadžajliću, Muharemu Efendiću i Izetu Ikanoviću, optuženima za zlostavljanje trojice zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske u Rastošnici, kao i strijeljanje dvojice po prijekom sudu. Prema optužnici, oni su bili na komandnim pozicijama u Armiji BiH na području Teočaka i Kalesije.

Prije saslušanja Kukarića, kao prvi svjedok u ovom predmetu svjedočila je Nada Josipović, koja je na foto albumu pokazala kuće i objekte njenog oca i komšija u Rastošnici.

Rekla je da je očeva kuća bila zapaljena. Kada se poslije rata vratila, na zidovima i vratima bile su ispisane određene riječi, što je prikazano i na fotografijama.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 7. oktobra prošle godine, ali pretresi nisu održavani zbog, kako je navela predsjedavajuća Vijeća Jasmina Ćosić Dedović, zdravstvenog stanja Efendića, za koga su vještaci utvrdili da može učestvovati u postupku.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar.

Marija Taušan