Suđenje

Unčanin i ostali: Sud kasno obaviješten da je optuženi u bolnici

21. Septembra 2023.16:32
Suđenje za zločine na području Ključa odgođeno je jer Sud Bosne i Hercegovine nije bio obaviješten da je optuženi Marinko Miljević u bolnici.
Velagići. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho kazala je da je Sud sat prije zakazanog početka suđenja obaviješten da je optuženi Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom domu u Foči, u bolnici.

Branilac Milan Romanić je kazao da je i on od saradnice Suda čuo da je optuženom pozlilo. Rekao je da ga ne može zvati, već optuženi njega zove.

Kreho smatra da se branilac trebao interesovati za branjenika, barem kada je u pitanju odbrana, te napomenula da je od prethodnog ročišta prošlo dva mjeseca.

“Prvenstveno je propust branioca što se ne interesuje, a onda i propust KPD-a što Vas nije obavijestio”, navela je Kreho, dodajući da Sud to više neće tolerisati.

Ona je kazala da je Miljević danas pušten iz bolnice ali se Sudska policija, koja je krenula po njega u Foču, mimoišla sa bolničkim kolima. Napomenula je da ne bi bilo korektno da optuženi dolazi na ročište pravo iz bolnice.

Miljević je optužen s Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, bivšim pripadnicima Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka, za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima.

Nastavak suđenja je zakazan za 28. septembar.

Marija Taušan