Suđenje

Optuženi za zločine u Mrkonjić-Gradu nije se pojavio u sudnici

19. Septembra 2023.13:36
Neđeljko Popović, koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić-Gradu, nije se pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Branilac Boris Mandić je naveo da je imao kontakt s Popovićem kada je zaprimio optužnicu, ali nema informaciju da li je sada optuženi uredno obaviješten. Dodao je da ima saznanja da je optuženi zaprimio rješenje o imenovanju branioca.

Sutkinja za prethodno saslušanje Željka Marenić je kazala da je opoziv optuženom, putem Ministarstva pravde, upućen Republici Srbiji, ali Sud nije zaprimio dostavnicu.

Državno tužilaštvo je predložilo da Sud još jednom pokuša dostaviti poziv optuženom, s čime se i Odbrana složila.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je Popović nastanjen u Pančevu te da, pored bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Srbije. Državni sud je protiv njega potvrdio optužnicu 2021. godine.

On se tereti da – u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić-Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i razervnog sastava milicije-policije – nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi počinitelje u počinjenju ubistava i teškog zlostavljanja civila, te, iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne.

“U junu 1992., kada je u prostorijama SJB-a Mrkonjić-Grad, kao i u prostorijama firme ‘Udarnik’ u mjestu Bjelajce i prostorijama firme ‘Zadružna trgovina’ u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatočen veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i malodobnih osoba i žena, Popović je dozvoljavao pripadnicima SJB-a, vojnicima i drugim osobama ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika, nanošenje teških tjelesnih i duševnih ozljeda s trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja, jedan zatočenik je preminuo, a većem broju zatočenika nanesene su trajne i teške ozljede.

Aida Trepanić