Suđenje

Bužimkić i ostali: Nakon četiri mjeseca, saslušan prvi svjedok Tužilaštva

18. Septembra 2023.16:28
Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju optuženima za zločine na području Bosanske Krupe izjavio je da je njegov otac nestao na liniji 4. jula 1995., anjegovo je tijelo dopremljeno nekoliko mjeseci kasnije.
Senad Bužimkić (desno). Foto: BIRN BiH

Mladen Damjanović je kazao da su on i njegov otac Nikola bili u Novogradskoj brigadi. Naveo je da je otac bio na liniji prema Osmači i da su se posljednji put vidjeli 1. jula, a 4. jula linija je probijena od strane Petog korupusa.

“Ja sam bio u komandi i dobili smo naređenje da krećemo… Informacija je bila da je nestalo oko 60 pripadnika vojske”, prisjetio se Damjanović.

Dodao je da nije znao šta se dogodilo s ocem dok 5. decembra 1995. nije pozvan u “Građevinar” u Novom Gradu na prepoznavanje. Naveo je da je dovezeno oko 60 tijela, među kojima je prepoznao oca.

Kazao je da je njegov otac bio u donjem vešu i primijetio je rane od metaka na prsima.

Na pitanja Selme Kafedžić, braniteljice optuženog Senada Bužimkića, svjedok Damjanović je rekao da je po stanju tijela zaključio da je otac preminuo nedugo prije razmjene. Kazao je da je na tijelu bilo zemlje.

Svjedok je rekao da ne poznaje optužene. Na sugestiju branioca Damira Beglerovića da nije vidio 4. jula oca i da ne zna u čemu je bio, Damjanović je rekao da ga nije vidio tada, ali da nije na liniji bio u donjem vešu.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici voda Vojne policije 511. brigade Armije BiH.

Prije saslušanja svjedoka, predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić kazala je da je predmet protiv Bužimkića i ostalih spojen s postupkom protiv Nedžada Ćehića, koji je naknadno optužen za učešće u istim zločinima.

Suđenje Bužimkiću i ostalima počelo je 15. maja, čitanjem optužnice i uvodnim riječima, a nakon toga pretres nije zakazivan zbog, kako je navela Marenić, objektivnih razloga.

Ćehić je naknadno izručen iz Austrije i optužen. Na ovom ročištu je pročitana optužnica koja ga, kao i ostale optužene, tereti za učešće u ubistvima pripadnika VRS-a, koji su zarobljeni u periodu od maja do jula 1995. godine u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka. Kako se navodi, četvorica su ubijena odmah po zarobljavanju, a ostali odvedeni u pritvor 511. brigade u mjestu Pištaline.

U optužnici se navodi da su zarobljenici iz pritvora, koji se nalazio u jednoj kući u kojoj je bila i komanda Vojne policije, u tri navrata u ljeto 1995. izvođeni i ubijani.

Tužiteljica Zorica Đurđević je u uvodnoj riječi kazala da će u ovom predmetu svjedočiti očevici, nekadašnji pripadnici Armije BiH. Ona je navela da su zarobljenici vojnici bili iz različitih krajeva i da je njihov idenitet nesporan, mada nije moglo biti utvrđeno ko je ubijen na kojem mjestu.

“Svi koji su zarobljeni, ubijeni su”, kazala je Đurđević.

Odbrana Ćehića je kazala da u ovoj fazi neće iznositi uvodnu riječ.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar.

Marija Taušan