Suđenje

Početak suđenja za zločine u Derventi odgođen zbog sumnje u pogrešan identitet optuženog

13. Septembra 2023.15:26
Početak suđenja Juri Grubišiću, optuženom za zločine nad civilima u Derventi, koje je trebalo početi danas u Okružnom sudu u Doboju, odložen je za 15. decembar jer Odbrana tvrdi da je riječ o zamjeni identiteta, što će Tužilaštvo dodatno provjeravati.
Okružni tužilac Slavko Krulj, Jure Grubišić i advokat Jozo Barišić. Foto: BIRN BiH

Branilac optuženog Jozo Barišić kazao je, kao i sredinom juna na pretpretresnom ročištu, da je u ovom predmetu došlo do zamjene identiteta.

Barišić je okružnom javnom tužiocu Slavku Krulju predao fotografiju i druge podatke o Juri Grubišiću zvanom Gegalo koji živi u Petrinji u susjednoj Hrvatskoj.

Nadimak Gegalo se navodi u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

“On čak možda ima dva prezimena”, rekao je Barišić, koji je i ranije tvrdio da njegov branjenik nema nadimak Gegalo.

Krulj je naveo da, prema podacima iz Matičnog ureda u Derventi, ima više osoba sa imenom i prezimenom Jure Grubišić, te da su među njima jedna starija i dvije mlađe osobe, rođene dvije do tri godine prije rata u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima tužioca, oni nisu mogli počiniti krivična djela koja se navode u optužnici, te da jedino dostupni podaci upućuju da je počinilac Jure Grubišić koji je bio u sudnici.

“Tužilaštvo želi da izvrši dodatne provjere”, kazao je Krulj.

Jure Grubišić rekao je u sudnici da poznaje osobu s nadimkom Gegalo.

“Poznajem ga po violini. Svirao je violinu. Nisam znao da se zove Jure Grubišić kao i ja. Nismo ni isto godište. Znam i gdje mu je kuća u predgrađu Dervente”, kazao je optuženi Grubišić, koji također živi u Hrvatskoj.

Prema navodima dobojskog Tužilaštva, optuženi Grubišić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane u Derventi, učestvovao je u zlostavljanju i premlaćivanju civila srpske nacionalnosti u logorima u zgradi Doma JNA u Derventi i u vojnim hangarima na Rabiću od aprila do juna 1992. godine.

Sutkinja Snežana Banjac-Lopandić je rekla da je ovo ročište umjesto početka suđenja pretvoreno u još jedno pretpretresno, zbog čega Vijeće nije u punom sazivu, te obavijestila i da su potvrde o pozivima svjedocima bile neuredne.

Arnes Grbešić