Suđenje

Paravac i ostali: Centar službi bezbjednosti u Doboju nije bio funkcionalan

12. Septembra 2023.12:33
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, vještak Odbrane je ispričao da dobojski Centar službi bezbjednosti (CSB) nije bio funkcionalan i nije postojalo mjesto zamjenika načelnika Centra.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Vještak Mile Matijević je na poziv Odbrane Andrije Bjeloševića predstavio nalaz i mišljenje u kojem je naveo da su do početka rata u nadležnost dobojskog CSB-a ulazile opštine Doboj, Modriča, Derventa, Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Teslić, Maglaj i Tešanj, te da je ovaj centar bio središte svim stanicama javne bezbjednosti (SJB) koje su funkcionisale u okviru lokalnih zajednica.

Početkom 1992. godine, prema navodima vještaka, opštine Maglaj i Tešanj izašle su iz nadležnosti CSB-a Doboj, te Centar nije mogao imati potpunu funkcionalnost nad ostalim opštinama jer su bile zahvaćene borbenim aktivnostima, pa je nadležnost imala vojska.

Kada je govorio o obavezama načelnika CSB-a, vještak je kazao da je on imao obavezu predlagati pokretanje postupaka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, ali samo za zaposlene u središtu Centra, dok su za ostale nadležni bili načelnici SJB-ova.

Vještak je naveo da tadašnjim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nije postojalo mjesto zamjenika načelnika Centra, već samo pomoćnika načelnika.

Prema mišljenju vještaka, vojna komanda mogla je bez odobrenja MUP-a angažovati vod policije, koji joj je tokom borbenih aktivnosti bio potčinjen.

“Svim naređenjima i organizacijom borbenih aktivnosti rukovodi vojni starješina, kojem su potčinjene starješine policijskih struktura. Policijski starješina nema samostalnosti u naređivanju tokom borbenih aktivnosti“, rekao je Matijević.

On je naveo i da su zatvori bili u nadležnosti Ministarstva pravde RS-a, a ne CSB-a ni SJB-a, koji su samo imali prostorije za zadržavanje.

Na pitanje branioca Miodraga Stojanovića, vještak je naveo da je, odlukom opštine Teslić od 6. aprila 1992., teslićka SJB ušla u nadležnost CSB-a Banja Luka.

“CSB Doboj je bio ljuštura koja je postojala kao organizaciona jedinica, ali nije imala funkciju“, objasnio je Matijević.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića, Bjelošević je optužen s Borislavom Paravcem i Milanom Savićem. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Tužitelja Edina Muratbegovića je tokom unakrsnog ispitivanja zanimalo ko je obezbjeđivao zatvore u Doboju i drugim opštinama, a svjedok je rekao da mu nije poznato da je to radila civilna policija.

Muratbegović je na kraju ispitivanja rekao da nalaz i mišljenje vještaka smatra nepotpunim, a time i djelimično tačnim.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. septembar.

Selma Boračić Mršo