Suđenje

Miroslav Marković: U oktobru izricanje presude za zločin kod Zvornika

11. Septembra 2023.13:29
Iznoseći završnu riječ, Odbrana je zatražila da Miroslav Marković bude oslobođen optužbi za zločin počinjen u ljeto 1992. u selu Lokanj kod Zvornika, nakon čega je izricanje presude zakazano za početak oktobra.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Advokat Dragan Gotovac se na početku završne riječi osvrnuo na zločin protiv čovječnosti koji se Markoviću stavlja na teret i kazao kako se nameće pitanje je li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada u selu Lokanj 14. jula 1992. godine.

Kako je rekao, Marković je bio običan vojnik, često je boravio kod kuće jer je njegova vojska bila tek u izgrađivanju, a s obzirom da optuženi nije bio vojni starješina, on i njegovo postupanje se trebaju posmatrati restriktivno.

“Sud mora utvrditi je li VRS tog dana izvodila bilo kakava borbena dejstva na teritoriji Teočaka. Nije bilo napada na Teočak 14. jula 1992., niti dejstava na tom području. Desetina svjedoka je jasno opisala događaj, koji se svodi na zaključak da je sukob došao spontano i sa srpske strane potpuno neočekivano”, kazao je Gotovac.

Marković je optužen da je, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine. Prema optužnici, kolona s civilima se kretala iz Teočaka.

Tog dana, kako je rekao branilac, na smjeni u rovu iznad sela nije bio Marković i nije učestvovao u sukobu s kolonom iz Teočaka. Napada srpskih vojnika, prema njegovim riječima, nije bilo i ne može se govoriti o bilo kakvom napadu na bošnjačko stanovništvo.

“Dokazi govore da se radilo o borbi zaraćenih strana, a ne napadu na civilno stanovništvo (…) Nijedan dokaz ne ukazuje na to da se radilo o civilima, osim dvije žene i dvoje djece kojima je organizator kolone dozvolio da budu tu (…) Većina svjedoka Bošnjaka je potvrdila da je bilo ozbiljne vatre i s njihove strane”, naveo je Gotovac.

Prema kazivanju advokata, u optužnici nema jasno opisanih radnji koje se Markoviću stavljaju na teret, kao što su zatvaranje, hapšenje, mučenje te saizvršilaštvo. On se pozvao na iskaz zaštićenog svjedoka S-7, koji je kazao da nije vidio da je Marković nekoga maltretirao.

Iskaz S-2 Gotovac smatra da nema nikakvog značaja u odnosu na optuženog jer je rekao da ga uopće ne poznaje, te da je njegovo svjedočenje uvjerljivo u dijelu u kojem govori o likvidaciji i ko je u tome učestvovao.

“Ni jedan svjedok nije potvrdio da je vidio da je Marković vršio neku radnju koja mu se stavlja na teret”, kazao je advokat.

Gotovac se osvrnuo i na saslušanje Markovića tokom istrage u Austriji, koje je, prema stavu Odbrane, nezakonito jer se on pozivao kao okrivljeni, čime je povrijeđeno pravo na odbranu.

Zatražio je od Sudskog vijeća da donese pravednu, zakonitu i objektivnu presudu kojom se optuženi oslobađa krivice. Kako je naveo, sud mora donijeti oslobađajuću presudu ne samo kada je siguran u nevinost optuženog nego i kada nije siguran u njegovu krivicu.

Izricanje prvostepene presude je zakazano za 9. oktobar.

Emina Dizdarević Tahmiščija