TV Justice

Epizoda 153: Tri ključna problema u procesuiranju korupcije kroz indeks pravosuđa

8. Septembra 2023.13:08
U septembarskom izdanju emisije TV Justice govorimo o jedinstvenom dvogodišnjem istraživanju o procesuiranju korupcije u Bosni i Hercegovini, kažnjavanju sudija i tužilaca ali i otvorenosti pravosudnih institucija da dozvole uvid u svoj rad.

This post is also available in: English

BIRN Bosne i Hercegovine udružio se sa Transparency Internationalom u našoj zemlji u posljednje dvije godine da bismo pomno pratili suđenja za korupciju te disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca. Zajedno smo testirali i otvorenost sudova i tužilaštava prema građanima i novinarima. Sada sve to po prvi put čini jedinstveni indeks pravosuđa. U ovoj emisiji donosimo vam pregled najlošije i najbolje ocjenjenih sudova i tužilaštava, ali i posljedica koja višegodišnja nezavršena suđenja ostavljaju na građane koji čekaju pravdu.

Ova priča je urađena u okviru projekta „Unapređenje odgovornosti kroz jačanje mreža organizacija civilnog društva – SANCUS“ koji implementiraju Transparency International u BiH (TI BiH) i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BH) uz finansijsku podršku Evropske unije. Stavovi izneseni u analizi predstavljaju stavove autora i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Evropske unije.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English