Suđenje

Tužilaštvo traži mjere zabrane optuženima za zločine u Travniku i Skender-Vakufu

7. Septembra 2023.15:04
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje mjera zabrane putovanja i sastajanja sa svjedocima za Boška Peulića, Petra Đurića i Davora Peulića, koje optužnica tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Travnika i Skender-Vakufa počinjene 1992. godine.
Petar Đurić (desno). Foto: BIRN BiH

Obrazlažući prijedlog, tužilac Mersudin Pružan je rekao da Boško Peulić ima državljanstvo Srbije, a da druga dvojica, iako nemaju, lako ga mogu dobiti.

“S obzirom na težinu djela, predlažem da im se odredi zabrana putovanja, jer bi bjekstvom… postali nedostupni”, kazao je Pružan.

On je predložio da se optuženima zabrani približavanje svjedocima na manje od 100 metara.

Odbrane se nisu protivile mjerama zabrane sastajanja sa svjedocima, dok su se protivile zabrani putovanja. Odbrana Boška i Davora Peulića je navela da će možda biti potrebno da optuženi napuštaju BiH zbog liječenja.

Branilac Miodrag Stojanović je rekao da se Bošku Peuliću u drugom predmetu sudi više od pet godina i da je pokazao da nema namjeru da bježi.

“On je ozbiljno bolestan, 77 godina, možda će imati potrebu za liječenjem”, kazao je Stojanović, dodavši da je i Peulićev sin – trećeoptuženi Davor Peulić – takođe bolestan.

Đurićev branilac Slobodan Cvijetić je naveo da se Tužilaštvo pozvalo samo na kvalifikaciju djela, što nije dovoljno za određivanje mjera. Dodao je da su u Odjelu za ratne zločine sva djela teška pa bi se onda mjere mogle po automatizmu određivati. Naveo je da su porodica i život Đurića vezani za BiH.

“Teško ga je zamisliti da sa 70 godina sad negdje ide”, rekao je Cvijetić.

Optuženi Đurić je kazao da nema ni pasoš, kao ni potrebu da ide dalje od Banjaluke.

Tužilac je rekao da Sud može izdavati odobrenje optuženima da napuste BiH za potrebe liječenja i na taj način ograničiti putovanja na situacije kada je to neophodno.

Sudija Lejla Konjić Dragović zatražila je od tužioca da dostavi podatke da li su i kakve mjere Bošku Peuliću određene u drugom predmetu.

Boško i Davor Peulić nisu prisustvovali ročištu iz zdravstvenih razloga, a kako je kazao branilac Stojanović, dali su saglasnost da se ročište održi bez njihovog prisustva.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je krajem jula i Boška Peulića tereti u svojstvu komandanta 122. lake pješadijske brigade, a kasnije 22. lake pješadijske brigade Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurića u svojstvu komandira jedinice Vojne policije, a Davora Peulića kao komandira Centra veze VRS-a.

Optuženi su za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila. Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, Peulić je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – na platou Galića na planini Vlašić, u opštini Travnik, te je propustio preduzeti mjere da kazni podređene. Optuženima je na teret stavljeno učešće u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf.

Sud BiH je u avgustu vratio optužnicu na doradu Tužilaštvu.

Državni sud je potvrdio optužnicu, saopšteno je iz Suda.

Marija Taušan