Suđenje

Rado Radić: Zatvorenici udarani prije ubistava

5. Septembra 2023.13:04
Na suđenju Radi Radiću za zločin nad civilima u Bosanskom Šamcu, svjedoci dobojskog Okružnog javnog tužilaštva govorili su o ubistvima zatvorenika u dvorani Srednjoškolskog centra i ukopu njihovih tijela.
Rado Radić na jednom od ranijih ročišta sa braniocem. Foto: BIRN BiH

Svjedok Ivica Cvitkušić je rekao da je u školskoj sali bilo zatvoreno oko 450 ljudi kada je u nju ušao Slobodan Miljković zvani Lugar, iz Srbije, noseći pištolj i bombu u ruci.

Prema riječima svjedoka, prije ubistava je Miljković udarao zatvorenike od kojih je jednom pištoljem razbio glavu.

“Lugar je upucao Bartola Kljajića u lijevo oko. Onda se u dvorani čuo drugi hitac. Nisam vidio ko je pucao”, rekao je svjedok i naveo da je tada pružao pomoć zatvoreniku sa razbijenom glavom kada je ispaljen drugi hitac koji je usmrtio Marka Evića.

Svjedok je potvrdio da je Radić bio stražar u policijskoj uniformi sa poluatomatskom puškom.

Tužilac Slavko Krulj je svjedoku predočio izjavu iz istrage u kojoj je naveo da se Lugar nakon prvog ubistva obratio mladom stražaru Radiću, koji je u rukama držao pušku, i da je Cvitkušić tada kazao: “Mogu opisati da je opalio iz straha i spontane reakcije”.

Svjedok je ostao pri tvrdnji da nije vidio ko je pucao u Marka Evića.

Rado Radić je, prema navodima optužnice, u junu 1992. godine – kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP-a RS-a), u sportskoj dvorani, gdje su bili zatvoreni civili nesrpske nacionalnosti – iz poluatomatske puške ubio jednog od zatvorenika Marka Evića. Njegovi posmrtni ostaci, dodaje se u optužnici, još nisu pronađeni.

Svjedok Željko Borojević, radni kolega ubijenog Evića, rekao je da je dobio naređenje da u preduzeću “Ušće Bosne” uzme utovarivač, koji je odvezao na lokaciju Lugovi.

“Ispred je išao neki tamić. U Lugovima kraj jedne šume su bila dva tijela u dekama. Vidio sam lice Marka Evića. Nekih stotinjak metara dalje smo ih ukopali”, kazao je Borojević.

On je dodao kako je kasnije čuo da ih neki Lugar ubio, nakon čega mu je tužilac predočio iskaz iz istrage u kojem nije spominjao nikakvog počinioca ubistava.

Na pitanje predsjednice Vijeća Snježane Banjac Lopandić, da li je o lokaciji gdje su zakopana tijela razgovarao sa članovima porodice ubijenog Evića, svjedok je odgovorio da nije.

“Išao sam s tim inspektorom na lice mjesta. Sad je tamo šikara. Nisam mogao odrediti tačno mjesto”, kazao je Borojević.

Suđenje se nastavlja 4. oktobra.

Arnes Grbešić