Vijest

Postupak protiv tužiteljice prekinut zbog “novonastale situacije”

5. Septembra 2023.16:03
Disciplinski postupak protiv sarajevske kantonalne tužiteljice Emele Tahmaz Bukvić prekinut je nakon što je na dijelu sjednice, zatvorene za javnost, tužilac iznio određene informacije.
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Za danas je bilo planirano saslušanje svjedoka u postupku protiv Tahmaz Bukvić, koju disciplinska tužba tereti za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije. Tužilac Asmir Baćevac na početku ročišta zatražio je isključenje javnosti zbog “novonastale situacije”.

Potom su i stranke isključene, a Disciplinska komisija je nakon vijećanja saopštila da se postupak prekida do daljnjeg.

“Zbog novonastale situacije, prekida se postupak. Svjedoci su slobodni, a u zavisnosti od rješavanja prethodnog pitanja, bićete pozvani u daljem toku”, kazala je predsjedavajuća Prvostepene disciplinske komisije Željka Fabić.

Na glavnu raspravu, kao svjedokinje, došle su glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija i njena zamjenica Meliha Dugalija.

Na pripremnom ročištu održanom 20. jula, osim saslušanja svjedoka i materijalnih dokaza, tužilac je bio predložio i medicinsko vještačenje tužene Tahmaz Bukvić.

Njoj se na teret stavlja da je 2022. i 2023. u više navrata ispoljila nedolično ponašanje sa licima s kojima je dolazila u kontakt i profesionalno sarađivala.

Marija Taušan