Vijest

Odbijen zahtjev Dodikovog advokata za izuzeće sutkinje Suda BiH

5. Septembra 2023.15:38
Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je zatražio izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović kojoj je na potvrđivanje dodijeljena optužnica podignuta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, potvrđeno je za Detektor.
Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

Iz Državnog suda su naveli da je održana opća sjednica na kojoj je donesena odluka da se zahtjev za izuzeće sutkinje Ćosić Dedović odbije, kao i da će pisani otpravak odluke biti napisan u što kraćem roku i dostavljen tražiocu izuzeća.

Ranije je iz Državnog suda za Detektor rečeno da su zaprimili podnesak naslovljen kao “Obrazložen prijedlog branioca Milorada Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović”, a koji sadrži prijedlog za njeno izuzeće zbog “postojanja okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost”.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je početkom augusta optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika. Optužnica je potom vraćena na doradu, te u izmijenjenom obliku ponovo dostavljena Sudu.

Dodik je ranije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a Lukić, kao direktor Službenog glasnika Republike Srpske, odobrio je objavljivanje ovog zakona koji je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ranije poništio.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je ranije saopćio da je uveo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je kao krivično djelo predviđeno neizvršavanje odluka ili sprečavanje izvršavanja odluka visokog predstavnika.

Aida Trepanić