Suđenje

Balaban Ranko i ostali: Odbrane Brčina i Odžića traže oslobađajuće presude

5. Septembra 2023.16:32
Odbrane Milenka Brčina i Mirka Odžića, optuženih za zločine počinjene 1992. na području Bosanskog Novog, zatražile su u završnim riječima oslobađajuće presude, navodeći da Državno tužilaštvo nije iznijelo nijedan dokaz protiv njih.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Brčinova braniteljica Milana Borovčanin rekla je da je, nakon dokaznog postupka i svih izvedenih dokaza, jasno da njen branjenik nije počinio djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

“Mi smo, nakon sedam godina suđenja, dokazali da je nevin i da nije bio saizvršilac zločina protiv čovječnosti“, navela je braniteljica.

Ona je rekla da Brčin nije zloban čovjek i nije ranije osuđivan. Kao potvrdu toga, navela je da je oženjen muslimankom, s kojom ima troje djece.

“Iz porodičnog statusa se vidi da nije nacionalista, niti je mrzio muslimane“, rekla je Borovčanin.

Odbrana smatra da Tužilaštvo nije predočilo niti jedan dokaz kojim bi potvrdilo da je optuženi učestvovao u napadu na sela Ekiće i Aliće u junu 1992., te da su pogrešno interpretirane izjave svjedoka.

Braniteljica je navela da je tačno da je Brčin otišao s Milenkom Karlicom u selo Ekiće i Aliće, tražeći da muslimani predaju oružje, ali se nije nečovječno ponašao, niti je ubio koga.

“On jeste natjeran da stane u streljački vod, ali nije pucao u zarobljene muslimane“, rekla je braniteljica, objašnjavajući dešavanja na muslimanskom groblju u blizini sela Alići.

Prema njenim riječima, Brčin se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Navela je kako Sud ne smije van svake razumne sumnje pokloniti vjeru svjedocima koji su potpisali sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BIH.

Optuženi Brčin se obratio Vijeću rekavši kako ne vjeruje da će mu povjerovati da govori istinu, ali da je sudnica jedino mjesto gdje želi reći istinu.

“Sretan sam što su me natjerali u taj vod, bar sam zauzeo mjesto nekom zlikovcu koji bi pucao na ljude“, rekao je Brčin.

Odžićeva braniteljica Nada Mandić je navela je da Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je njen branjenik počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

Ona je pozvala Vijeće da uzme u obzir da u Bosanskom Novom postoji više lica sa istim imenima i prezimenima, te da je njen branjenik 1983. godine promijenio prezime kada je, umjesto Baltić, uzeo majčino Odžić.

Braniteljica je problematizirala zapisnike o saslušanju svjedoka tokom istrage, za koje je navela da nisu uzimani u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, te da je većina svjedoka govorila uopšteno, a nisu bili očevici dešavanja.

Odbrana Odžića navodi da svjedoci Stojan i Zoran Kenjalo, te Dragan Balaban, koji su sklopili sporazume o priznanju krivice, ne mogu biti relevantni jer su svjedočili, kako je rekla, u korist Tužilaštva, kako bi ostvarili određene lične benefite.

Stojan Kenjalo i Balaban su ranije osuđeni na po sedam, a Zoran Kenjalo na pet godina zatvora nakon što su sklopili sporazume o priznanju krivnje.

Kako je kazala braniteljica, Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi Odžić ubio Fadila Ekića.

“Odžić nikada ne bi pravdao, ni podržavao zločin“, zaključila je Mandić.

Brčin i Odžić, te Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović se terete da su u junu 1992. godine učestvovali u ubistvima 24 lica, te u prisilnom preseljenju, mučenju i drugim nečovječnim djelima u selima Alići i Ekići. Terete se u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija.

Nastavak iznošenja završnih riječi Odbrana planiran je za 27. septembar.

 

Selma Boračić Mršo