Suđenje

Kuzmanović i ostali: Alibi za optuženog Marinka Đukića

4. Septembra 2023.12:29
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je 11. juna 1992. godine sa optuženim Marinkom Đukićem bio na Bajramu kod jedne porodice.
Dušan Kuzmanović. Foto: BIRN BiH

Drago Letić je kazao da je radio u policiji i da je 11. juna bio slobodan, te da je u prijepodnevnim satima krenuo kod djevojke Mirsade, koja je slavila Bajram.

“U centru sam primijetio Đuku Marinka… Pitao sam ga hoće li sa mnom, bio je i prethodne godine. Otišli smo kod njih”, prisjetio se svjedok.

Rekao je da su ostali do pet – pola šest, a da su poslije otišli kod Đukića u stan, gdje su prenoćili.

Letić, koji je pozvan na okolnosti alibija optuženog, kazao je da je on tog dana bio u uniformi, a Đukić u civilu.

Na pitanja tužiteljice Enise Adrović, svjedok je potvrdio da je Mirsada bila iz miješanog braka i da joj se otac zvao Vaso, a majka Zineta.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljica je tvrdila da je svjedok bio zamjenik komandira rezervnog sastava policije, da je učestvovao u napadu na Stenjak, kao i privođenjima. Letić je sve to negirao. Rekao je da je bio obični policajac i da mu je posao bio da patrolira, a da je u to vrijeme bio policijski čas.

Kako je kazao, nije išao na Stenjak, a poznato mu je da je tamo bio obračun. Rekao je da ne zna da su u podrumu kod policije bila zatvorena privedena lica, kao ni šta je bilo sa kolegama iz policije bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Đukić je s Dušanom Kuzmanovićem i Predragom Markočevićem optužen za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Odbrane Markočevića i Đukića uložile su materijalne dokaze, a suđenje se nastavlja 11. septembra.

Marija Taušan